Pot au chocolat – pečena krema iz lončića (Francuska)


Francuska je poznata po desertima, ali jeste li čuli za pot au chocolat? Barbara iz Foodione pripremila vam je recept za desert, kako kaže – “Vrlo slično creme brulee, a opet nešto sasvim drugačije.”

Svi znamo slastičarske klasike francuske kuhinje poput macaronsa, creme brulee, fondant au chocolat i slično, no koliko vas je čulo za pot au chocolat?! Desert koji datira iz 17. stoljeća, a u doslovnom prijevodu znači „krema iz lončića/šalice“, odnosi se na “pečenu” kremu. Vrlo slično creme brulee, a opet nešto sasvim drugačije. Sastojci potrebni za pripremu su jaje, žumanjak, mlijeko, vrhnje i čokolada i malo dobre volje! 🙂

Francuska - FoodionaSastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 žličica kakaa
  • 1 žličica kave
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 50 g čokolade za kuhanje

Priprema:

  • Upalite pećnicu na 160 °C.
  • Mlijeko stavite grijati na vatru.
  • Malo prije nego mlijeko zavrije maknite sa vatre i dodajte čokoladu, kavu, kakao i ekstrakt vanilije.
  • Miješajte dok se čokolada ne otopi.
  • Jaje i žumanjak sa šećerom u drugoj zdjeli miješajte pjenjačom, pa dodajte mlijeko i otopljenju čokoladu i sve dobro izmiješajte.
  • U kalup stavite krpu na koju ćete staviti 4 posudice u koje ćete uliti smjesu.
  • Ulijte vruću vodu u kalup, do polovice visine malih posudica.
  • Stavite u pećnicu na 25 minuta.
  • Izvadite iz kalupa kada je pečeno i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim posudice stavite u hladnjak preko noći.
  • Krema je vrlo ukusna dok joj kava i ekstrakt vanilije daju posebnu aromu.

Barbara Črgar