Placki ziemniaczane – palačinke od krumpira (Poljska)


Vrlo jednostavno, vrlo fino, idemo u Poljsku na palačinke od krumpira.

 

palačinke od krumpiraPlacki ziemniaczane ili palačinke od krumpira tradicionalno su poljsko jelo.

Navodno recept potječe iz 17. stoljeća iz nekog samostana. Za vrijeme drugog svjetskog rata, u nestašici hrane, palačinke od krumpira su postale popularne i često su zamjenjivale kruh. Rade se različitih veličina, a često se poslužuju sa šećerom, kiselim vrhnjim ili nekim umakom, npr. od gljiva.

Razne verzije ovih palačinki mogu se naći u kuharicama Češke, Njemačke, Švedske, Švicarske, Bjelorusije, Ukrajine itd.

Prilikom našeg posjeta Poljskoj probali smo placki ziemniaczane u umaku od gljiva i takve smo pripremili doma. Evo recept. Dobar vam tek!

palačinke od krumpiraSastojci:

  • 1/2kg krumpira
  • 1 luk
  • 1 jaje
  • mlijeko (prema potrebi)
  • brašno (cca 200g)
  • sol, papar

Priprema:

  1. Sirovi krumpir ogulite i naribajte (sitniji dio na ribežu).
  2. Luk nasjeckajte na sitno i pomiješajte sa krumpirom. (ako ne volite luk, slobodno ga izostavite)
  3. Dodajte jaje, brašno i mlijeko. Količinu brašna i mlijeka odredite sami dok se vam smjesa lagano ne sjedini. Na kraju začinite sa solju i paprom, možete dodati i razne druge začine prema ukusu. Smjesu nemojte ostavljati da stoji jer će krumpir potamniti.
  4. Pečete kao klasične palačinke. Tavu premažite uljem i žlicom stavite smjesu. Posložite u tavi kao palačinku, debljine prema ukusu.

palačinke od krumpira     palačinke od krumpira     palačinke od krumpira

palačinke od krumpira