Vrlo jednostavno, vrlo fino, idemo u Poljsku na palačinke od krumpira.
Placki ziemniaczane ili palačinke od krumpira tradicionalno su poljsko jelo.
Navodno recept potječe iz 17. stoljeća iz nekog samostana. Za vrijeme drugog svjetskog rata, u nestašici hrane, palačinke od krumpira su postale popularne i često su zamjenjivale kruh. Rade se različitih veličina, a često se poslužuju sa šećerom, kiselim vrhnjim ili nekim umakom, npr. od gljiva.
Razne verzije ovih palačinki mogu se naći u kuharicama Češke, Njemačke, Švedske, Švicarske, Bjelorusije, Ukrajine itd.
Prilikom našeg posjeta Poljskoj probali smo placki ziemniaczane u umaku od gljiva i takve smo pripremili doma. Evo recept. Dobar vam tek!
- 1/2kg krumpira
- 1 luk
- 1 jaje
- mlijeko (prema potrebi)
- brašno (cca 200g)
- sol, papar
Priprema:
- Sirovi krumpir ogulite i naribajte (sitniji dio na ribežu).
- Luk nasjeckajte na sitno i pomiješajte sa krumpirom. (ako ne volite luk, slobodno ga izostavite)
- Dodajte jaje, brašno i mlijeko. Količinu brašna i mlijeka odredite sami dok se vam smjesa lagano ne sjedini. Na kraju začinite sa solju i paprom, možete dodati i razne druge začine prema ukusu. Smjesu nemojte ostavljati da stoji jer će krumpir potamniti.
- Pečete kao klasične palačinke. Tavu premažite uljem i žlicom stavite smjesu. Posložite u tavi kao palačinku, debljine prema ukusu.