Na današnji dan se slavi “Dan kave” , a jeste li ikada čuli za kavu od pistacija? Nismo ni mi dok nismo stigli u Gaziantep u Turskoj gdje se ova kava smatra tradicionalnim specijalitetom.
Ova kava se tehnički ne pravi od klasičnih pistacija koje jedemo, već od plodova biljke “menengiç,” što je divlja pistacija. Ova biljka raste prirodno na području jugoistočne Turske, uključujući Gaziantep, i koristi se za pravljenje aromatičnog napitka koji ima bogatu povijest i poseban status u regiji. Najbolje mjesto za uživanje u ovom specijalitetu je Tahmis Kahvesi. Izgrađena 1635. godine, jedna je od najstarijih poznatih kavana iz osmanskog razdoblja i najpoznatija kavana na drevnom Putu svile.
Iako ne pijemo kavu ovu ovdje smo morali probati. Kava od pistacije ima blag, kremast i orašast okus, s blagom gorkom notom. Nije jaka poput klasične kave jer ne sadrži kofein. Ljudi često opisuju okus kao mješavinu između kave i pistacija, s pomalo dimljenom aromom. A najbolje ju je kombinirati, naravno s baklavom od pistacije.
- Lokalna tradicija
Gaziantep je poznat kao prijestolnica pistacija u Turskoj, i ovo je jedan od jedinstvenih proizvoda koji potječe iz ove regije.
- Kulturni značaj
Ova kava ima poseban status u turskoj kulturi, posebno na jugoistoku zemlje. Smatra se tradicionalnim pićem koje se prenosi generacijama.
- Bez kofeina
Zbog činjenice da ne sadrži kofein, omiljen je napitak za one koji žele izbjeći kofein, ali ipak uživati u nekoj vrsti “kave”.
- Zdravstvene koristi
Smatra se da plodovi divlje pistacije imaju brojne zdravstvene koristi, uključujući antioksidativna svojstva i pozitivne učinke na probavni sustav.