Zlevka ili zlevanka (Hrvatska)


Zlevka ili zlevanka je tradicionalni desert sjeverne Hrvatske odnosno Zagorja, Međimurja ali i Podravine. Kao što se iz naslova vidi, imena je bezbroj a isto toliko je i načina pripreme. Nekim čitateljima će ovo ime možda biti čudno a znači otprilike kolač čiji se sastojci pomiješaju te ‘izliju’ u lim ili formu za torte.

Smiljanina zlevka (zlevanka)

Sastojci Zlevke variraju a jedan je sastojak koji je svakoj zajednički: kukuruzno brašno kojem se ponekad dodaje i pšenično ili pak griz odnosno pšenična krupica. Iako zlevka može biti i slana, najčešće je slatka te se uglavnom priprema uz dodavanje šećera i mlijeka. No poneki će recept, nakon nabrajanja sastojaka pod opisom pripreme navesti i slijedeće: “Količina sastojaka ovisi o osjećaju i raspoloživom materijalu.” Kaže se da se prava zlevka radi bez mjerenja i sve se nekako dodaje od oka. To je možda ok metoda ako barem poznajemo okus nekog jela ali ako to nije slučaj onda i odokativna zlevka može završiti u kanti za smeće jer je pregusta, prerijetka ili jednostavno neukusna.

U zlevku možete dodavati osim sastojaka navedenih u receptu i ove namirnice: svježi sir, kvasac, jogurt, ulje ili margarin, marmeladu, vodu. Možete po sirovoj ili pečenoj posipati grublje ili sitnije narezane orahe, šećer, prelijevati ju sirovu ili pečenu domaćim vrhnjem ili marmeladom, te puniti makom, orasima ili rogačem. U verziji na slici, zlevka je ukrašena marmeladom od kumquata (fortunelle) i kandiranim narančama (kuhanim u sirupu od šećera i soka).

Sastojci

  • 3 jaja
  • 1 jabuka, naribana
  • 2 šalice kukuruzne krupice ili brašna
  • 2 šalice brašna
  • 1,5 šalice mlijeka
  • 250 ml kiselog vrhnja
  • 150 g otopljenog maslaca
  • 1 šalica šećera
  • malo soli
  • mahuna vanilije ili vanilij šećer
  • prašak za pecivo
  • naribana korica 1 organski uzgojenog limuna
  • za ukras ili preljev
  • kandirana korica naranče*
  • ili marmelada
  • posip od mljevenih oraha i šećera

Koraci

  •  Korak 1

    Zagrijati pećnicu na 180°C.

    Prvo pomiješati suhe sastojke pa dodati mokre. Ostaviti da odstoji desetak minuta. Smjesa se obično ulijeva u posudu ili lim za kolače ili torte no možete kao varijaciju uzeti i modlicu za Madelaines ili muffine.

  •  Korak 2

    Tradicionalno se zlevka može posuti šećerom i mljevenim orasima ili premazati džemom ili marmeladom ali i svježe pripremljenim umakom od voća poput jagoda. Zlevka odlično prija topla ali se može jesti i hladna (danima).

    Peći na 180°C 15-20 minuta te prije vađenja obavezno probosti sredinu čačkalicom kako biste provjerili je li gotovo.

    Izvor: Okusi.eu