
U mnogim je zemljama ispijanje čaja svakodnevni ritual, pogotovo ljeti kada temperature rastu, a čajevi mogu pružiti olakšanje i osvježenje. I ne, ne odnosi se to na ledeni čaj, nego na šalicu toplog čaja koji je i osvježenje, a često i lijek.
Iako zvuči nevjerojatno, upravo topla tekućina pomaže tijelu da se lakše prilagodi vrućinama koje ovih dana vladaju. Tajna je u tome što topli čaj potiče znojenje, a upravo kroz isparavanje znoja tijelo se hladi na prirodan način i tako štiti od problema koje mogu izazvati visoke temperature. U zemljama poput Kine, gdje je ispijanje čaja svakodnevica, mnogi će ljeti posegnuti za zelenim čajem, bijelim čajem, čajem od krizanteme ili biljnom mješavinom poznatom pod imenom «čaj pet cvjetova». Vjeruje se da ovi čajevi imaju osvježavajuća svojstva i da su idealan izbor za ljetne mjesece.
Najpopularniji zeleni čaj u Kini je Longjing, čaj koji se pije cijele godine, ljeti se priprema s nešto nižom temperaturom vode i kraćim vremenom infuzije. Kinezi tvrde da ljeti djeluje rashlađujuće i da bistri um. Upravo zato divno je ljeti doći na plantaže Longjing čaja koji raste u okolici grada Hangzhoua, u provinciji Zhejiang. Longjing, poznat i kao Dragon Well, raste na brdovitom terenu, u zaštićenom području gdje je strogo zabranjena uporaba pesticida i herbicida. Uz sam čaj vežu se mnogobrojne legende, a pouzdano se zna da je car Qianlong iz Qing dinastije nekoliko puta posjetio plantaže čaja. Uz jedan posjet veže se legenda: car, oduševljen lokalnim seljacima u berbi, i sam se odluči prionuti poslu. No u tom trenutku dobije obavijest da mu je majka bolesna i hitno se odluči vratiti u Peking vidjeti ju. Za rukavom mu je ostalo zataknuto nekoliko grančica čaja koje su se putem do Pekinga osušile, dajući čaju specifičan miris i okus. Kada je car došao do majke osjetila je miris čaja, poželjela je popiti šalicu tog napitka, a zatim od njega ozdravila. Naravno, ovo je tek jedna od verzija priče, ali zahvaljujući njoj čaj je uistinu postao popularan, a 18 čajnih grmova koje je posjetio car Qianlong i danas rastu u Hangzhou. Upravo su ti grmovi poslužili i za mladice za mnoge plantaže koje se tu nalaze. Longjing čaj i danas je cijenjen, poklanja se državnicima koji dolaze u službeni posjet Kini.
Tijekom svojega povijesnog posjeta Narodnoj Republici Kini u veljači 1972. godine, predsjednik Richard Nixon imao je priliku doživjeti bogatu kinesku kulturu, uključujući i pijenje čaja. Posebno je bio fasciniran pažnjom i predanošću s kojom se uzgaja zeleni čaj Longjing. U razgovoru s domaćinima, Nixon je iskazao svoje divljenje prema ovoj drevnoj tradiciji i nije propustio priliku da zamoli za 1 000 kilograma čaja kako bi ga ponio kući. Nije dobio toliko, dobio je samo jedan kilogram. Navodno se Nixon, razočaran što nije dobio svojih 1 000 kilograma, našalio da će morati ponovno posjetiti Kinu kako bi dovršio svoju narudžbu.
Za one koji žele obogatiti okus Longjing čaja, savršen dodatak može biti nekoliko cvjetova osmantusa. Ova se biljka tradicionalno koristi za smirenje želuca i ublažavanje kašlja, a ima lagan, gotovo slatkast okus. I iznimno divan miris za koji mnogi tvrde da je miris Kine. Samo drvo osmantusa u Kini ima i duboko kulturno značenje, povezuje ga se sa ženskom ljepotom i blagostanjem. Drvo, koje je zimzeleno i može dosegnuti visinu i do pet metara, prepoznatljivo je po sjajnim tamnozelenim listovima i sitnim, ali jako mirisnim cvjetovima koji mogu biti u svim nijansama zlatne boje. Ti mali cvjetovi imaju iznimno opojan miris, slatkast, a često ga uspoređuju s mirisom meda. Upravo zbog toga osmantus se dodaje u slastice, vino, a koristi se i u kozmetici, pogotovo kremama i parfemima. Naravno, zbog te slatkoće idealan je dodatak i zelenim čajevima u koje se uobičajeno ne dodaju zaslađivači.
U staroj kineskoj poeziji često se pisalo upravo o mirisu cvijeta osmantusa. Pjesnici su taj miris smatrali simbolom elegancije, nježnosti i unutarnje profinjenosti. Stihovi tako navode da je dovoljan i blagi vjetrić kroz grane stabla kako bi se cijela dolina ispunila blagom i slatkastom aromom. Izgled cvijeta u kineskoj poeziji pjesnici opisuju kao: zvijezdu skrivenu među lišćem, zlatnu kišu nježnosti ili zlatni snijeg. Osmantus raste uglavnom u južnoj Kini gdje topla i vlažna klima pogoduju njegovom razvoju, a mnoge će ga obitelji zasaditi i u svojem dvorištu vjerujući da donosi sreću vlasnicima. Osmantus je podsjetnik na prolaznost ljeta i dolazak jeseni. Osmantus cvate u jesen, ali miris i okus cvijeta traje cijelu godinu.
Bijeli čaj također je čaj za ljeto, a u Kini vjeruju da umiruje unutarnju toplinu, gasi žeđ i potiče lagan protok energije. Ovaj se čaj dobiva od biljke Camellia snensis, a listići se suše na suncu odmah nakon branja, bez dodatne obrade. Najpoznatiji bijeli čaj je Baihao Yinzhen ili Srebrne iglice, čiji listići imaju male srebrnaste dlačice. Kinezi ovaj čaj opisuju kao rosom umiveno jutro, kažu da se u svakom gutljaju osjeća tišina planinskog jutra i svježina laganog povjetarca.
Čaj od krizanteme još je jedan popularan čaj za ljeto. On je lagan, a u Kini vjeruju i da pomaže kod glavobolje uzrokovane velikim vrućinama. Ovaj se čaj pije prohladan, ali nikako leden. Često se pije u kombinaciji s goji bobicama, također popularnim sastojkom mnogih čajeva. U Kini kažu da je ispijanje ovog čaja poput predaha u ljetnoj užurbanosti.
Čaj pet cvjetova tradicionalna je biljna mješavina, iznimno popularna u južnoj Kini. Kao i kod drugih čajeva, i ovome je glavni zadatak izbacivanje topline iz tijela, kako to objašnjava tradicionalna medicina Kine. Recept za mješavinu varira ovisno o mjestu, ali i ljudima koji ju pripremaju – svatko ima neke svoje omjere, ali i sastojke. Osnovnih pet sastojaka su krizantema, jasmin, cvijet osmantusa, cvijet divlje ruže i neven. Naravno, postoje varijacije na temu, ali ako dobijete zlatno-žutu boju, dobro ste iskombinirali sve sastojke. Ovaj se čaj ljeti pije mlak ili topao, a idealan je i za djecu. Kažu da daje osjećaj lakoće onima koji ga piju.
Neovisno o tome pijete li čaj zbog okusa, zdravlja ili nesnosnih vrućina, šalica čaja dnevno donosi i mir, trenutak u kojem se možete posvetiti sebi. Čaj je često poveznica s prirodom, s trenutcima tišine i odmora. Baš ono što mnogi od ljeta i ljetnog odmora i očekuju. Zato, bez obzira na vrućine, i baš unatoč vrućinama, napravite pauzu za šalicu čaja i mira. I uživajte u tradiciji ispijanja raznih čajeva, baš poput Kineza.
Tekst i fotke: Antonija Putić
Producentica i umjetnica Antonija Putić već godinama živi u Kini, zemlji koja ju je očarala svojom kulturom, običajima i jedinstvenim načinom života. Završetkom Akademije dramske umjetnosti i studija komunikologije u Zagrebu, njezina su putovanja započela iz znatiželje i umjetničkog duha, a prerasla su u poziv. Kao strastvena putnica, Antonija je proputovala više zemalja nego što je ikada planirala, no niti jedna nije ostavila tako snažan dojam na nju kao Kina, koju od 2013. naziva svojim drugim domom. Osim što o svojim doživljajima, neobičnim mjestima, okusima i receptima Dalekog istoka piše za tiskane medije i portale, Antonija vodi i Facebook stranicu “Antonija Putić”, gdje dijeli zanimljivosti o kineskom životu, kulturi i znamenitostima. Njezin zanimljive objave i bogato iskustvo omogućili su mnogima da otkriju ljepote i tajne Kine. Svojim pristupom Antonija uspijeva Kinu približiti svima koji žele osjetiti njezinu čarobnu raznolikost i neiscrpno kulturno bogatstvo.
Antoniju možete pratiti i na facebooku –> https://www.facebook.com/profi