“U prethodnom postu sam vam puno pisala o tajlandskoj kuhinji i mojem oduševljenju istom, a ovog puta tipkam vam recept za jedno krasno tajlandsko jelo, piletinu u kokosovom mlijeku.” – Nikolina (The slice of life)
Tom Kha Gai je jušno jelo s puno aromatičnih sastojaka, koji zajedno rezultiraju divnim okusima. Juha je vrlo pikantna, i onome tko nije navikao na osebujnost i jačinu tajlandskih začina, mogla bi biti malo „prejaka“. No svakako preproručam da je probate ako ste ludi za tajlandskom kuhinjom kao ja 🙂
Bila sam sretna kao malo dijete kad sam u Zagrebu našla odličan Asian Cash & Carry (Pan Asia), u kojem se mogu nabaviti gotovo svi autentični tajlandski začini po pristupačnim cijenama – riblji umak, umak od kamenica, kokosovo mlijeko, listovi kaffir limete, limunska trava, galangal (vrsta đumbira), tamarind, čili, i još puno, puno toga. Budući da sam čak i prije posjeta Tajlandu jako voljela tajlandsku kuhinju, a glavni problem mi je bio nabaviti odgovarajuće namirnice koje uz to i ne koštaju previše, otkriće ovog dućančića mi je svakako olakšao život pa zato ovu informaciju dijelim i s vama.
Piletinu u kokosovom mlijeku radila sam i u školici Tajlandske kuhinje kojoj sam prisustvovala u Chiang Maiju, no moram priznati da mi je puno bolje ispala jučer kad sam je radila kod kuće, iako po istoj recepturi 🙂 Evo recepta:
Sastojci:
- 750 ml kokovog mlijeka
- 2 komada limunske trave (odmrznuti ako koristite smrznutu)
- 3 kriške galangala (odmrznuti ako koristite smrznuti)
- 6 listova kaffir limete
- 3 mala čilija (prilagodite si količinu vlastitom ukusu)
- 1 rajčica
- 1 luk
- 150 g gljiva (ja sam koristila bukovače i odlično pašu)
- 250 g pilećih prsa
- 2 žlice soka od limete
- 1,5 čajna žličica šećera
- 4 čajne žličice ribljeg umaka
Za dekoraciju:
- 2 mlada luka (zeleni dio)
- korijander po želji
- čili
- ploškice limete
Priprema:
- Prvo pripremimo sve sastojke. Ja sam u azijskom shopu našla zamrznutu limunsku travu, galangal, listove kaffir limete i čili, pa te sastojke ostavite pola sata-sat na sobnoj temperaturi da se odmrznu. Rajčicu narežite na komade veličine zalogaja. Luk prerežite na pola, pa svaku polovicu još na šestine (tri puta uzdužno i jedno poprijeko). Zatim rukom odvojite komade da dobijete listiće luka veličine zalogaja (slika). Gljive isto tako narežite na komade veličine zalogaja. Piletinu operite, posušite i narežite na trakice.
- Galangal operite i bez guljenje narežite na tanje ploškice, a limunsku travu malo zgnječite širokim nožem na zadebljanom dijelu, te ju uzdužno prerežite na pola. Listićima limete odstranite glavnu žilu, pa ih natrgajte na četvrtine.
- U veći lonac ulijte kokosovo mlijeko. Zagrijte ga toliko da lagano počne ključati. Zatim u njega stavite limunsku travu, galangal, listiće kaffir limete i cijele čilije. Kuhajte 2-3 minute na umjerenoj vatri, pazeći da ne iskipi. Ovi sastojci će juhi dati jako aromatičan okus.
- Dodajte sjeckanu piletinu pa kuhajte još oko 5 minuta, dok piletina ne pobijeli.
- Sada dodajte i sjeckanu rajčicu, luk i gljive, te kuhajte još 2-3 minute.
- Na kraju smanjiti vatru, pa začiniti šećerom, ribljim umakom i sokom limete.
- Juhu ugasite, te iz nje pažljivo izvadite komade limunske trave. Oni su tu samo da jelu daju okus, ali se ne jedu, kao ni galangal ni listići kaffir limete koje je potrebno izvaditi prije konzumacije, tako da na to upozorite svoje goste 🙂
- Poslužite posuto sjeckanim mladim lukom, korijanderom i čilijem, s ploškicama limete. Uživajte! I barem na pola sata, kroz ovo jelo, pobjegnite na magični Tajland 🙂