Taormina – talijanska Opatija


Pravi doživljaj dolce vite osjetiti ćete upravo u ovom malenom šarmatnom gradiću na otoku Siciliji, smještenim 200 m iznad Jonskog mora.

Tekst i fotke: Josipa Rudic

Do Taormine ćete doći strmom cestom i nizom sepretina, ali ono što ćete  zateći kad se popnete gore zbilja ostavlja bez daha. Iako su je izgradili Grci još u antičko doba, svoj turistički procvat Taormina doživljava u 19. stoljeću. Grad je to koji odiše šarmom, profinjenošću i kulturom. Za razliku od ostatka Sicilije koja je znatno nerazvijenija od sjevera, i u kojoj vlada kaotičnost, Taormina kao da ne pripada tom otoku. Sredinom svibnja odlučila sam po prvi puta posjetiti Siciliju a moje prvo odredište bila je upravo Taormina. Svibanj se pokazao kao odlično razdoblje za posjetiti ovaj predivan otok, jer je već poprilično toplo a i tepmerature mora idealne su za kupanje. Najbliža zračna luka je Catania, oko sat vremena udaljena od Taormine.

U stari centar grada ulazi se kroz kamena vrata. Uličice Taormine prepune su šarenog cvijeća, suvenirnica sa šarenim detaljima, kafićima i restoranima sa predivim vidikovcima. Sve je živopisno, i bučno kako i priliči talijanskom mentalitetu. Glavna ulica kroja presijeca stari centar grada nazivom Corso Umberto, pješačka zona  prepuna  trgovina, suvenirnica, caffe barova  i predstavlja glavni puls grada. Naći ćete tu od običnih trgovina pa sve do onih visoke mode.

Predivna gotička crkva Sv.Augistina smještena je na Trgu IX travnja. Trg je ujedno i vidikovac s predivnim pogledom na Jonsko more, te je glavni instagram hot spot. Jednom kad posjetite Taorminu biti će vam jasno zašto svi govore da je to najljepši grad na Siciliji, koji se jednostavno treba doživjeti.

Grčki amfiteatar jedan je od prepoznatljivih atrakcija koje vrijedi vidjeti u Taormini, pogotovo kad se uzme u obzir da su ga stari Graci gradili na prostoru žive stijene. Danas se u njemu održavaju  koncerti i predstave a sa čijih zidina puca pogled na aktivni vulkan Etnu iz kojeg se i taj dan bijeli dim. Moram priznati da se ne bih osjećala ugodno živjeti u blizini aktivnog vulkana međutim u razgovoru s lokalcima doznala sam da  su jako ponosni na vulkan te se čak  i javni prijevoznik naziva „Etna“.

Do plaže se dolazi ili pješke stepenicama ili žičarom čije spuštanje traje par minuta a sama žičara prometuje svakih 15 minuta. Plaža me nije oduševila ali me je oduševio otočić Isola Bella ili Biser Jonskog mora kako ga još nazivaju.

Otočić je nekada bio u privatnom vlasništvu, danas pripada odjelu za kulturnu baštinu. Otočić je s kopnom povezan uskim sprudom te se do njega može doći pješke. Danas je to prirodni rezervat s obzirom da su na otoku zasađene egzotične biljke.

Tradicionalna sicilijanska kuhinja uglavnom se sastoji od jela od povrća i tjestetine na razne načine. Ono što mi se jako svidjelo je to što se na Siciliji dosta koriste svježe namirnice te su samim time jela puna okusa te neopisivo ukusna. Živopisni restorani nude odličnu hranu, a dodani plus su i sviraći koji idu od restorana do restorana i sviraju poznate talijanske hitove.

Kada ste na Siciliji obavezno trebate probati Arancine, okruglice riže s raznoraznim punjenjima, pohane. Od deserta svakako probati Cannole, koji su izvorna sicilijanska slastica. To su tubice od lisnatog tijesta punjene kremom od sira riccota, posute šećerom u prahu. O sladoledima da i ne pričamo… Ogromne kuglice kremastog talijsnkog sladleda pogotovo od pistacia-idealne za osvježiti se.

Posjetom Siciliji mogu reći da sam zaokružila cijelu Italiju, i nema te regije koja me nije ostavila bez daha. Slična a tako različita na svoj način. Jer Italija je uvijek dobra ideja.

Ciao!