
U prošlom postu Nikolina (The slice of life) vam je pisala o svom doživljaju Tajlanda, a u ovom postu možete očekivati da ćete saznati gotovo sve o tajlandskoj kuhinji, po njezinom mišljenju jednoj od najboljih kuhinja na svijetu.
Tajland bi prije svega okarakterizirala kao zemlju obilja. Kako je veći dio zemlje plodan, a broj stanovnika oduvijek bio manji s obzirom na veličinu zemlje, glad je posve nepoznat pojam u Tajlanđana. U morima ima obilje ribe i morskih plodova, na poljima ima riže i povrća, a na stablima ima veliki izbor raznog tropskog voća, začina i ostalih divota.
Zbog velikog raspona jela kao i zbog raznolikosti i svježine namirnica, tajlandska se kuhinja i općenito smatra jednom od najboljih svjetskih kuhinja.
Tajlandska kuhinja ističe se širom svijeta ponajviše zbog svojih aromatičnih i pikantnih svojstava. Iako se mogu uočiti utjecaji iz Kine i Indije (po hrani brzo prženoj u woku i pripremanju currya), tajlandskom inventivnošću je stvoren vrtoglav raspon jela jedinstvenih za ovu zemlju.
Kao i kod ostalih zemalja jugoistočne Azije, i tajlandska se prehrana temelji na riži i rezancima. Najpopularnija je vrsta riže khao hom mali dugog zrna ili mirisna jasmin riža, koja se obično kuha na pari. Također se puno, osobito na sjeveru, jede i ljepljiva riža, koja se jede prstima, zarola u loptice i umače u umake. Na primjer, jedno od najpoznatijih tajlandskih deserata je upravo “sticky rice with mango”, tj. ljepljiva riža s mangom.ASIA SCENIC COOKING SCHOOL
Jeste li znali da na Tajlandu postoje čak tri vrste bosiljka? Najviše se koristi tajlandski slatki bosiljak, koji je sličan našem europskom bosiljku. Osim njega postoje još i ljuti (hot basil) i limunski (lemon basil) bosiljak.
Nakon divljenja obilju njihovih začina, odveli su nas na lokalnu tržnicu, gdje nas je simpatična “vodička” upoznala i s raznim vrstama tofua, povrća, riže,… Malo je reći da šetajući njihovom raznolikom tržnicom, mnogo stvari ni ja sama, koja sam mislila da se prilično kužim u tajlandsku kuhinju, nisam prepoznala. Jeste li tako na primjer znali da je tajlandski patlidžan potpuno drugačiji od našeg? Nije ni ljubičast ni velik, nego izgleda poput malo većih cherry rajčica zelene boje, i ima puno više koštica od našeg patlidžana.
Kokos tako isto možete naći na svakom koraku, pred vama ga otvore i taj čas se možete poslužiti svježim kokosovim sokom. Predivno, a za kupnju voća i povrća morat ćete izdvojiti puno manje novaca nego kod nas. No, da se vratimo školici.
Nakon obilaska čarobne tržnice pune novih mirisa, boja i oblika, vratili smo se u školicu gdje je svatko pripremao svoja jela.
To je vrsta currya za čiju se curry pastu koristi stvarno more začina, kao što su: sušeni čili, sjemenke kardamoma, korijandera, štapići cimeta, kumin, zvjezdasti anis. Svi ti začini se prvo na suho prže u woku da bi im se još više pojačala aroma, te im se dodaju svježi začini kao što su češnjak, limunska trava, galangal, tamarind, ljutika, itd. Sve se to dugo mora lupati u mužaru, a rezultat je jedan strašno aromatičan i pikantan curry, na čiji okus se treba malo priviknuti 😀
POSJET PLUTAJUĆOJ TRŽNICI
Radi se o labirintu uskih kanala po kojima se vozite na uskim drvenim čamčićima i razgledavate što se nudi uz kanal i na susjednim brodićima. Na malim drvenim barkama veslaju uglavnom žene trgovkinje od kojih neke nose tradicionalne plave farmerske košujle mo hom i stožaste slamnate šešire. Svježa roba poput povrća, voća i začina dolazi izravno s farmi, a zbog turista se na nekim barkama prodaju i slamnati šeširi i osvježavajuća pića, kao i voće.KHANTOKE DINNER
Još jedno kulinarsko iskustvo bila je i takozvana “Khantoke dinner”, na koju sam išla u Chiang Maiju.Još pokoja “crtica” koju je dobro znati o hrani na Tajlandu
Kupovanje hrane jedan je od najjeftinijih aspekata boravka u Tajlandu. No, cijena alkoholnih pića često može biti i veća od same cijene jela.- Rijetko se možete cijenkati za hranu na npr. uličnim štandovima, što je možda malo iznenađujuće u zemlji gdje je cjenkanje omiljeni dio kupovanja.
- Tajlanđani jedu malo, ali često, ponekad i do 6-7 puta dnevno. Tajlandska je filozofija prehrane jednostavna – ako ste gladni, jedite. Ništa pritom ne smije stati na putu.
- Jedenje je za Tajlanđane jednostavna ugoda i ne obuhvaća složene rituale i kodekse ponašanja, iako bi bilo poželjno da turisti znaju par pravila. Tajlanđani uglavnom jedu koristeći žlicu i vilicu. Vilicu drže u lijevoj ruci, a žlicu u desnoj i vilica se koristi samo za guranje hrane na žlicu – jedenje izravno s vilice smatra se nepristojnim. Štapićima jedu uglavnom jela s tjesteninom i rezancima.
- Budući da se gotovo sva hrane reže i servira u komadićima, noževi su nerijetko nepotrebni.
- Izuzetak od pravila je ljepljiva riža, koja bi se trebala jesti pažljivo prstima.
- Hrana se u Tajlandu općenito poslužuju za sve zajedno, u nizu većih zdjela. Samo se male zdjelice s rižom poslužuju posebno. Riža se tradicionalno prva poslužuje, a zatim se žlicom vadi određeno jelo iz zajedničke i stavlja povrh riže.
- Davanje napojnica nekoć je bila nepoznanica, no sve je popularnije otkad su se Tajlanđani navikli na tu zapadnjačku tradiciju. No, ne morate se voditi principom postotka – 10 % od 50-100 bahta možda bi bilo prikladno, no 10% od cijene skupog jela bi bilo previše (tako bar kaže moj knjiga-vodič za Tajland 🙂





















