
Putuješ u Aziju i pitaš se gdje se najbolje jede? Spoiler: na ulici! Da, ulična hrana ili street food je duša Azije – i često ukusnija od restoranske, svježija, lokalnija i naravno – jeftinija. U nekim zemljama za cijenu kave u Hrvatskoj (2 € ili manje), možeš se najesti do kraja dana. Evo što moraš probati – bez iznimke!
Tajland: Pad Thai – klasik za početnike
Tjestenina iz woka s kikirikijem, tofuom, jajima, ponekad i kozicama. Na ulici u Bangkoku ili Chiang Maiu – cijena od 1,5 €, a okus? Ludo dobar. I bonus: sve se priprema pred tobom!
Gdje probati:
→ Bangkok – Chinatown
→ Chiang Mai – Night Bazaar
Foto by Chris Tweten
Vijetnam: Bánh mì – sendvič koji razvaljuje
Francuska bageta + vijetnamski sastojci = ljubav na prvi zalogaj. Punjena je svinjskim mesom, paštetom, kiselim povrćem i svježim začinima. Cijena? 0,80 – 1,20 €
Gdje probati:
→ Hanoi – Old Quarter
→ Ho Chi Minh – Ben Thanh Market
Photo by Flo Dahm
Malezija: Nasi lemak – riža s karakterom
Riža kuhana u kokosovom mlijeku, uz sambal umak, jaje, pržene kikirikije i inćune. Tradicionalni malezijski doručak – oko 1 €.
Gdje probati:
→ Kuala Lumpur – Jalan Alor Night Market
→ Penang – Gurney Drive
Photo by Suhairy Tri Yadhi
Indonezija: Martabak – palačinka na steroidima
Slatka ili slana, deblja od naše palačinke, punjena čokoladom, sirom, kikirikijem… ili jajima i mesom. Prava kalorijska bomba za oko 1 – 2 €.
Gdje probati:
→ Jakarta – street food kiosci navečer
→ Yogyakarta – Malioboro Street
Foto by rosie setiawan
Filipini: Lumpia – rolice koje nestanu u sekundi
Mini pržene spring rolice s povrćem i mesom. Idealne za grickanje dok šećeš. 5 komada za 1 €? U Aziji to nije bajka.
Gdje probati:
→ Manila – Quiapo Market
→ Cebu – Carbon Market
Foto by Chandra Nurwidya
Indija: Pani Puri – eksplozija okusa u jednom zalogaju
Kuglice od tijesta pune začinjenog krumpira, slanutka i osvježavajuće vode s tamarindom. Ne znaš trebaš li ih piti ili jesti – ali znaš da želiš još.
Cijena? Smiješnih 0,50 € za 6 komada!
Image by Mohammad Shahbaz Ansar
Savjeti za street food preživljavanje:
- Gledaj gdje jedu lokalci – oni znaju
- Hrana koja se toplo priprema pred tobom je najsigurnija
- Voda iz slavine? NE. Bočica uvijek sa sobom
- Uvijek imaj vlažne maramice i dezinfekcijski gel pri ruci
Putovanje po Aziji je raj za sve putoholičare – i gurmane s budžetom. Za sitne novce dobit ćeš okuse koje nećeš zaboraviti, a tvoj novčanik će ti biti zahvalan. Pa kad sljedeći put pomisliš “što ću jesti”, sjeti se – najbolja hrana često dolazi iz štanda na kotačima.
Naslovna by Markus Winkler