Spring rolls ili proljetne rolice, mi smo se skroz zaljubili u njih. Jednostavno ne možete doći u Aziju i ne ih probati. Donosimo vam dva recepta.
Rolice su tradicionalna azijska hrana koja se priprema u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, a priprema se razlikuje od zemlje do zemlje.
Glavni sastojak je rižin papir u koji se umataju razna punjenja: meso, povrće, voće, različite kombinacije itd. Rolice se poslužuju sirove ili pržene, a mogu se i pohati. Često se uz njih poslužuje umak u koji se rolice umaču. Umak je uglavnom kombinacija ribljeg ili sojinog umaka sa limunom, čilijem i raznim začinima.
Da bi pripremili proljetne rolice potreban vam je rižin papir koji se danas bez problema može pronaći u svim boljim dućanima, a onda ih punite prema želji.
Mi vam donosimo dva recepta koja je pripremio Darko Kontin. Darko inače, kao što možete vidjeti, odlično fotka, a još bolje kuha pa ga zapratite na Darkova Web Kuharica.
Riblje proljetne rolice
- 200g filea Limande (ili neke druge ribe)
- 10kom rižinog papira
- svježi peršin
- bijeli i/ili zeleni papar
- sol
- maslinovo ulje/maslac
Priprema:
- File Limande narežite na manje komade. O veličini filea će ovisiti veličina rolica.
- File posolite i popaprite. Slobodno dodajte malo više papra.
- Rižin papir uronite u hladnu vodu (može i mlaku) i čim postane elastičan izvadite ga.
- Na rižin papir stavite file ribe s malo svježeg peršina i zamotajte proljetnu rolicu.
- U tavi zagrijte malo maslinovog ulja ili maslaca. S maslinovim uljem treba opreznije raditi jer zbog vode u proljetnim rolicama može doći do pucketanja ulja i prskanja van tave. S maslacem je lakše, možda i ukusnije.
- Rolice pržite na tavi s obje strane na srednje jakom plamenu dok ne postanu zlatne i hrskave.
- Poslužite ih tople uz razne umake po želji.
Voćne proljetne rolice
Sastojci:
- banane
- naranče
- breskve
- kivi
- kruške
- šipak
- bademi (orasi)
- med
- limunov sok
- rižin papir
- čokolada za kuhanje
- začini
- količina svih sastojaka prema želji
Pripema:
- Voće narežite na manje komade ili kocke te ih sve pomiješajte u dubljoj posudi.
- Dodajte i drobljene ili usitnjene bademe (orahe).
- Iscijedite sok od pola limuna te ga pomiješajte s 3 velike žlice meda. S tim prelijte voćnu salatu te ju još jednom dobro promiješajte.
- Rižine listove jedan po jedan namočite u hladnu vodu tako da su cijeli potopljeni. Iz vode ih izvadite kada omekšaju i postanu savitljivi pod prstima, cca 30sek.
- Na jedan kraj rižinog papira stavite dvije pune žlice voćne salate. Rolicu motate tako da je prvo preklopite s donje strane preko punjenja. Zatim lijevu stranu po cijeloj dužini preklopite preko punjenja, a zatim i desnu. A na kraju samo zamotate rolicu i odložite je sa strane kada je spremna.
- Za čokoladni umak: Na žlici vode rastopite čokoladu za kuhanje. U nju dodajte cimeta, šećera, klinčića i drugih začina po želji. Možete napraviti čak i pikant verziju s chilijem. Ako želite rjeđi umak dodajte u čokoladu i malo mlijeka kako bi vam čokolada ostala duže tekuća i pogodna za umakanje rolica.