
Otok bogate kulinarske tradicije koja spaja mediteranske okuse, arapske utjecaje i jedinstvene lokalne specijalitete. Sicilijanska hrana je jednostavna, ali puna karaktera, pa ćemo ovdje izdvojiti što obavezno moraš probati i gdje to možeš pronaći po pristupačnim cijenama.
Naslovna fotka by Didier
Danas je otvorena nova linija Ryanaira iz Zagreba z Siciliju i ovo je prvi put da su ova dva grada povezana redovnom, izravnom zračnom linijom. Letove možete pretraživati –> OVDJE
Što obavezno probati na Siciliji
1.Arancini
Ove pržene kuglice od riže punjene mesom (ragù), mozzarellom ili graškom prava su sicilijanska ikona. Naziv dolazi od “arancia” (naranča) zbog oblika i zlatne boje.
Gdje probati:
- Palermo – Ke Palle: Lanac malih bistroa u Palermu gdje arancini koštaju oko 2–3 eura po komadu. Nude klasične verzije, ali i kreativne kombinacije poput pistacija ili škampi.
- Catania – Savia: Kultna pekarnica u Cataniji (Via Etnea 302), poznata po arancinima s mesom ili maslacem, za oko 2,5 eura.
Savjet: Uzmi ih za takeaway i jedi na ulici – to je pravi sicilijanski stil!
Foto by jvddu
2. Pasta alla Norma
Jelo od tjestenine (obično rigatoni) s umakom od rajčice, prženim patlidžanima, bosiljkom i naribanim slanim ricottinim sirom (ricotta salata). Nazvano po operi Vincenza Bellinija.
Gdje probati:
- Catania – Trattoria da Nino: Jednostavan obiteljski restoran (Via Biondi 12) gdje porcija košta oko 8–10 eura. Autentično i bez pretjerivanja.
- Taormina – Trattoria Tiramisù: Ugodno mjesto s pogledom (Via Cappuccini 1), cijena oko 10–12 eura. Malo skuplje zbog lokacije, ali vrijedi.
Savjet: Traži da ricotta salata bude svježa – to čini razliku.
Foto by Susana Cipriano
3. Caponata
Slatko-kisela mješavina patlidžana, celera, kapara, maslina i rajčica – sicilijanski odgovor na ratatouille. Često se jede kao prilog ili predjelo.
Gdje probati:
- Palermo – Antica Focacceria San Francesco: Povijesni lokal u Palermu (Via Alessandro Paternostro 58) gdje caponata dolazi uz focacciu za oko 5–7 eura.
- Siracusa – Trattoria La Foglia: Šarmantan restoran (Via Capodieci 29) s domaćom caponatom za 6–8 eura.
Savjet: Uzmi je uz svježi kruh – savršena je kao lagani obrok.
Foto by Max Griss
4. Cannoli
Hrskave tubice od prženog tijesta punjene kremom od ricotte, često s komadićima čokolade ili kandiranim voćem. Desert koji ne smiješ propustiti.
Gdje probati:
- Palermo – Pasticceria Cappello: Legendarna slastičarnica (Via Nicolò Garzilli 10), cannolo oko 2,5–3 eura.
- Catania – Pasticceria Savia: Opet Savia (Via Etnea 302), gdje su cannoli svježe punjeni na licu mjesta za 2–3 eura.
Savjet: Probaj ih odmah – svježina je ključna, a ricotta ne smije biti previše slatka.
Foto by gianluca
5. Pesce Spada (Riba mačarica)
Sicilija je poznata po svježoj ribi, a riba mačarica (grillana ili s umakom od rajčice, maslina i kapara) je specijalitet obalnog područja.
Gdje probati:
Messina – Trattoria del Popolo: Skroman restoran (Via Camiciotti 32) gdje porcija košta 10–12 eura.
Trapani – Osteria Il Moro: Obiteljski lokal (Via Caro 19) s ribom mačaricom za 12–14 eura, uz odličan pogled na more.
Savjet: Uzmi uz čašu bijelog vina, poput lokalnog Grilloa.
Photo by esrageziyor
6. Pane cunzato
Rustikalni kruh preliven maslinovim uljem, rajčicama, sirom (često primo sale) i začinima poput origana. Jeftino, ukusno i savršeno za brzi obrok.
Gdje probati:
- Trapani – Panificio La Rinascente: Pekarnica (Via Giglio 25) gdje košta oko 3–4 eura.
- Favignana (otok) – Bar Cavallo**: Mala zalogajnica na otoku, oko 4–5 eura.
Savjet: Idealno za piknik na plaži.
7. Granita
Smrznuti desert od voća (limun, badem, kava ili pistacija) koji se jede s briocheom. Savršen za vruće dane.
Gdje probati:
- Catania – Bam Bar: Kultno mjesto (Via di Sangiuliano 82), granita s briocheom oko 3–4 eura.
- Palermo – Gelateria Ilardo: Na obali Mondella (Foro Italico), ista cijena.
Savjet: Probaj verziju s bademima (mandorla) – to je sicilijanski klasik.
Foto by Vincenzo Modica
Najbolji i najjeftiniji restorani
Sicilija ima puno pristupačnih mjesta gdje možeš jesti autentično, a izbjegavati turističke zamke. Evo još nekoliko preporuka po gradovima:
- Palermo:
Trattoria al Vecchio Club Rosanero (Vicolo Caldomai 10): Skriveni dragulj blizu tržnice Ballarò. Porcije tjestenine (npr. pasta con le sarde) ili mesa za 7–10 eura. Lokalci obožavaju ovo mjesto zbog atmosfere i cijena.
Friggitoria Chiluzzo (Piazza Kalsa): Street food kraljevi – arancini, panelle (pržene ploške od slanutka) i crocchè (krompirići) za 1–3 eura po komadu.
- Catania:
Trattoria Giglio Rosso (Via S. Maria del Rosario 14): Dnevni meni s tjesteninom ili ribom za 8–12 eura. Jednostavno, domaće i uvijek svježe.
Scirocco Sicilian Fish Lab (Piazza Alonzo di Benedetto): Riblji street food uz tržnicu, npr. fritura mista (pržena riba) za 5–7 eura.
- Siracusa:
Caseificio Borderi (Via Benedictis 6, Ortigia): Legendarna sendvičarnica gdje za 5–7 eura dobiješ ogroman sendvič s lokalnim sirevima, pršutom i povrćem.
Trattoria Kalliope (Via Consiglio Reginale 13): Pasta i riblja jela za 8–12 eura, uz domaću atmosferu.
- Trapani:
Trattoria del Corso (Corso Italia 24): Sjajna tjestenina s plodovima mora (npr. pasta al nero di seppia) za 8–10 eura.
Pizzeria Calvino (Via Nunzio Nasi 71): Odlične pizze za 5–7 eura – savršene za laganu večeru.
Dodatni savjeti
- Tržnice: Posjeti tržnice poput Ballaròa (Palermo) ili La Pescheria (Catania) za jeftinu uličnu hranu i svježe namirnice.
- Vino: Uz jelo probaj lokalna vina poput Nero d’Avola (crno) ili Catarratto (bijelo) – čaša u trattorijama često košta samo 2–3 eura.
- Izbjegavaj: Restorane tik uz glavne znamenitosti (npr. katedralu u Palermu ili Taorminu) jer su često preskupi i manje autentični.
Sicilijanska kuhinja je iskustvo koje se ne propušta – jednostavna, svježa i puna duše.