Sicilija za Gurmane: Gdje probati autentična jela po povoljnim cijenama


Otok bogate kulinarske tradicije koja spaja mediteranske okuse, arapske utjecaje i jedinstvene lokalne specijalitete. Sicilijanska hrana je jednostavna, ali puna karaktera, pa ćemo ovdje izdvojiti što obavezno moraš probati i gdje to možeš pronaći po pristupačnim cijenama. 

Naslovna fotka by Didier

Danas je otvorena nova linija Ryanaira iz Zagreba z Siciliju i ovo je prvi put da su ova dva grada povezana redovnom, izravnom zračnom linijom. Letove možete pretraživati –> OVDJE

Što obavezno probati na Siciliji

1.Arancini

Ove pržene kuglice od riže punjene mesom (ragù), mozzarellom ili graškom prava su sicilijanska ikona. Naziv dolazi od “arancia” (naranča) zbog oblika i zlatne boje.

Gdje probati:

  • Palermo – Ke Palle: Lanac malih bistroa u Palermu gdje arancini koštaju oko 2–3 eura po komadu. Nude klasične verzije, ali i kreativne kombinacije poput pistacija ili škampi. 
  • Catania – Savia: Kultna pekarnica u Cataniji (Via Etnea 302), poznata po arancinima s mesom ili maslacem, za oko 2,5 eura.

Savjet: Uzmi ih za takeaway i jedi na ulici – to je pravi sicilijanski stil!

Foto by jvddu

2. Pasta alla Norma

Jelo od tjestenine (obično rigatoni) s umakom od rajčice, prženim patlidžanima, bosiljkom i naribanim slanim ricottinim sirom (ricotta salata). Nazvano po operi Vincenza Bellinija.

Gdje probati:

  • Catania – Trattoria da Nino: Jednostavan obiteljski restoran (Via Biondi 12) gdje porcija košta oko 8–10 eura. Autentično i bez pretjerivanja.
  • Taormina – Trattoria Tiramisù: Ugodno mjesto s pogledom (Via Cappuccini 1), cijena oko 10–12 eura. Malo skuplje zbog lokacije, ali vrijedi.

Savjet: Traži da ricotta salata bude svježa – to čini razliku.

Foto by Susana Cipriano

3. Caponata

Slatko-kisela mješavina patlidžana, celera, kapara, maslina i rajčica – sicilijanski odgovor na ratatouille. Često se jede kao prilog ili predjelo.

Gdje probati:

  • Palermo – Antica Focacceria San Francesco: Povijesni lokal u Palermu (Via Alessandro Paternostro 58) gdje caponata dolazi uz focacciu za oko 5–7 eura.
  • Siracusa – Trattoria La Foglia: Šarmantan restoran (Via Capodieci 29) s domaćom caponatom za 6–8 eura.

Savjet: Uzmi je uz svježi kruh – savršena je kao lagani obrok.

Foto by Max Griss

4. Cannoli

Hrskave tubice od prženog tijesta punjene kremom od ricotte, često s komadićima čokolade ili kandiranim voćem. Desert koji ne smiješ propustiti.

Gdje probati:

  • Palermo – Pasticceria Cappello: Legendarna slastičarnica (Via Nicolò Garzilli 10), cannolo oko 2,5–3 eura.
  • Catania – Pasticceria Savia: Opet Savia (Via Etnea 302), gdje su cannoli svježe punjeni na licu mjesta za 2–3 eura.

Savjet: Probaj ih odmah – svježina je ključna, a ricotta ne smije biti previše slatka.

Foto by gianluca

5. Pesce Spada (Riba mačarica)

Sicilija je poznata po svježoj ribi, a riba mačarica (grillana ili s umakom od rajčice, maslina i kapara) je specijalitet obalnog područja.

Gdje probati:

Messina – Trattoria del Popolo: Skroman restoran (Via Camiciotti 32) gdje porcija košta 10–12 eura.

Trapani – Osteria Il Moro: Obiteljski lokal (Via Caro 19) s ribom mačaricom za 12–14 eura, uz odličan pogled na more.

Savjet: Uzmi uz čašu bijelog vina, poput lokalnog Grilloa.

Photo by esrageziyor

6. Pane cunzato

Rustikalni kruh preliven maslinovim uljem, rajčicama, sirom (često primo sale) i začinima poput origana. Jeftino, ukusno i savršeno za brzi obrok.

Gdje probati:

  • Trapani – Panificio La Rinascente: Pekarnica (Via Giglio 25) gdje košta oko 3–4 eura.
  • Favignana (otok) – Bar Cavallo**: Mala zalogajnica na otoku, oko 4–5 eura.

Savjet: Idealno za piknik na plaži.

7. Granita

Smrznuti desert od voća (limun, badem, kava ili pistacija) koji se jede s briocheom. Savršen za vruće dane.

Gdje probati:

  • Catania – Bam Bar: Kultno mjesto (Via di Sangiuliano 82), granita s briocheom oko 3–4 eura.
  • Palermo – Gelateria Ilardo: Na obali Mondella (Foro Italico), ista cijena.

Savjet: Probaj verziju s bademima (mandorla) – to je sicilijanski klasik.

Foto by Vincenzo Modica

Najbolji i najjeftiniji restorani

Sicilija ima puno pristupačnih mjesta gdje možeš jesti autentično, a izbjegavati turističke zamke. Evo još  nekoliko preporuka po gradovima:

  • Palermo:

Trattoria al Vecchio Club Rosanero (Vicolo Caldomai 10): Skriveni dragulj blizu tržnice Ballarò. Porcije tjestenine (npr. pasta con le sarde) ili mesa za 7–10 eura. Lokalci obožavaju ovo mjesto zbog atmosfere i cijena.

Friggitoria Chiluzzo (Piazza Kalsa): Street food kraljevi – arancini, panelle (pržene ploške od slanutka) i crocchè (krompirići) za 1–3 eura po komadu.

  • Catania:

Trattoria Giglio Rosso (Via S. Maria del Rosario 14): Dnevni meni s tjesteninom ili ribom za 8–12 eura. Jednostavno, domaće i uvijek svježe.

Scirocco Sicilian Fish Lab (Piazza Alonzo di Benedetto): Riblji street food uz tržnicu, npr. fritura mista (pržena riba) za 5–7 eura.

  • Siracusa:

Caseificio Borderi (Via Benedictis 6, Ortigia): Legendarna sendvičarnica gdje za 5–7 eura dobiješ ogroman sendvič s lokalnim sirevima, pršutom i povrćem.

Trattoria Kalliope (Via Consiglio Reginale 13): Pasta i riblja jela za 8–12 eura, uz domaću atmosferu.

  • Trapani:

Trattoria del Corso (Corso Italia 24): Sjajna tjestenina s plodovima mora (npr. pasta al nero di seppia) za 8–10 eura.

Pizzeria Calvino (Via Nunzio Nasi 71): Odlične pizze za 5–7 eura – savršene za laganu večeru.

Dodatni savjeti

  • Tržnice: Posjeti tržnice poput Ballaròa (Palermo) ili La Pescheria (Catania) za jeftinu uličnu hranu i svježe namirnice.
  • Vino: Uz jelo probaj lokalna vina poput Nero d’Avola (crno) ili Catarratto (bijelo) – čaša u trattorijama često košta samo 2–3 eura.
  • Izbjegavaj: Restorane tik uz glavne znamenitosti (npr. katedralu u Palermu ili Taorminu) jer su često preskupi i manje autentični.

Sicilijanska kuhinja je iskustvo koje se ne propušta – jednostavna, svježa i puna duše.