Maja je prava purgerka sa zagorskim korijenima koja već neko duže vrijeme živi u Kanadi pa smo je zamolili da nam pripremi neki kanadski specijalitet. Odabir je pao na Poutine. Što je to, kako se sprema i da li je fino saznajte u nastavku.
Poutine je tradicionalno kanadsko jelo, a potječe iz kanadske provincije Quebec iz kasnih pedesetih godina. Nekoliko zajednica tvrdi da su rodno mjesto gdje je nastao Poutine, Drummondville, Saint-Jean-sur-Richelieu i Victoriaville.
Prije toga od 1901. najsličnije jelo poutineu bilo je poznato kao “čips, sir i umak” i bilo je popularno u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mnogi vjeruju da je kanadski klasik “poutine” inspiriran tim europskim jelom.
Tako da negdje u Kanadi poutine možete naći u svakom pubu ili mjestu gdje se prodaje hrana, dok ćete se na nekim mjestima morati potruditi da pronađete i zasladite se tom poslasticom. Iako se recept čini jednostavan, postoji velika razlika od dobrog i lošeg poutina.
Originalan recept za poutine sastoji se od: pomfrita, grudica od sira (cheese curds) i umaka. Mi smo se potrudili napraviti dvije verzije, iako su mogućnosti neograničene.
- Pomfrit
- Sir (prije spomenuto ovdje se inače koriste grudice od sira (cheese curds) koje su nesto drugačije od običnog sira, ali s obzirom da ih nismo pronašli u dućanu, poslužio je i običan tvrdi sir)
- Umak za poutine (kupljeni ili domaći ili neki drugi umak)
Nacho Poutine sastojci:
- Prva tri sastojka su ista kao i za orginalni poutine
- Salsa, kiselo vrhnje i guacamole (možete koristiti kupljene ili ako ste rasploženi možete raditi i svoje)
Priprema:
- Narežite sir na sitne kockice
- Ispecite pomfrit (pržen u ulju ili zamrznuti pomfrit ispečen u pećnici)
- Izvadite pomfirt kad je gotov u zdjelicu i po tome posipate kockice od sira
- Stavite u pečnicu (broil) na kratko dok se sir otopi, 2,3 minute
- Ugrijte umak da bude vrući
- Izvadite pomfrit iz pećnice i prelijte umakom
- Uživajte u kanadskoj poslastici
- Ili, naravno sada još dodate salsu, kiselo vrhje i guacamole
- I onda uživate u kanadskoj poslastici
- Za ovu prigodu mi smo nazdravili i pivom iz Kanadske provincije Quebec
Maja Drempetić