Pitajte želudac gdje da putujete


Deset s lukom, kiseli kupus sa rebarcima ili gibanica? Danas ništa od toga. Kad crijeva zavape za nešto većom egzotikom, a srce poleti da upozna daleke kulture, tu počinje putešestvije protkano užitkom za sva čula. Cijeli svijet je jedan veliki tanjur prepun đakonija, a na Vama je samo da im ne odolite.

 

1. stanica u gastronomskoj avanturi – MALEZIJA

Malezija, viševjekovni centar kulture i etničkih mješavina je zemlja jugoistočne Azije u kojoj se i danas prožimaju tri vjere i tri naroda – Malajci, Kinezi i Indijci. Kroz svoje jedinstvo stvorili su gastronomski raj za sve zaljubljenike u jake arome, slatko-slane kombinacije i veoma začinjenu hranu poslije koje nepce nerjetko peče.            

Najčešće korištene namirnice:       
pirinač, razne vrste paste, ljuta paprika, morski plodovi, soja sos, palmin šećer, kokosovo mlijeko

U većim gradovima je hrana na štandovima u uskim uličicama i prolazima jeftina, uvijek sviježa i veoma ukusna, a dodatnu čar stvara ulična atmosfera puna buke i gužve koja oslikava svakodnevicu ove multietničke sredine.

Poznati specijaliteti  

NASI LEMAK – nacionalno jelo – pirinač kuhan u kokosovom mlijeku, serviran sa kuhanim jajima, kikirikijem, krastavcem i sambal ljutim sosom           

SAN CHOY BAU – mljevena piletina sa lukom, đumbirom, crvenim biberom i kestenom, servirana u listovima zelene salate

GULA MALACCA – palmin šećer dobijen iz soka kokosove palme koji se kuha dok se ne ikristalizira, a zatim se oblikuje u kolač

Neobični restoran:

Dining in the dark – restoran u Maleziji koji pruža jedinstveno iskustvo bez vida, naglašavajući sva ostala čula. Obroci se konzumiraju u potpunom mraku, a uslužuju ih konobari sa oštećenim vidom.

Da li ste znali?          

* Malajci najčešće jedu rukama, koristeći pri tome samo dva prsta.           
* Uz obrok se donosi posuda sa vodom koja služi za ispiranje ruku nakon jela.      
* Od napitaka se najviše konzumiraju cijeđeni sokovi, i to od starfruit-a, dragon fruit-a, papaje,  lubenice i manga.                       
* Odbijanje hrane smatra se uvredom.

2. stanica u gastronomskoj avanturi – NORVEŠKA

Zemlja sjeverne Europe izbrazdana nestvarnim fjordovima, uvijena u bjelinu snježnih padina, i prepletena kroz mnoštvo jezera dok se nad njom izvija polarna svjetlost, Norveška nudi izdašnu trpezu svima koji su u potrazi za kulinarskim zadovoljstvima.

Najčešće korištene namirnice:       
haringa, losos, pastrmka, školjke, raž, ječam, janjetina, los, jelen, razne vrste sireva

Poznati specijaliteti

PINEKJØTT – slana i sušena, dimljena janjeća rebra, uslužena uz kobasice, pire krumpir i šargarepu; tipično božićno jelo

TORSK – bakalar sa kuhanim krumpirom i puterom

KRUMKAKE – vrsta vafla napravljena od brašna, putera, šećera, jaja i pavlake, ponekad punjena raznim kremama

Neobični restoran:   

Hoven restoran – moderno opremljen restoran na samoj ivici klifa, iz kojeg se pruža fantastičan pogled na Nordfjord i okolne planinske vrhove           

Da li ste znali?

* Norvežani su upisani u Guinnesovu knjigu rekorda zbog najvećeg napravljenog vafla na svijetu, teškog 250kg.     
* Najveći postotak populacije u ovoj zemlji ne večera poslje 18h.    
* Najtipičnija užina je braon sir slatkastog, karamel ukusa namazan na kruh. 

3. stanica u gastronomskoj avanturi – MAROKO

Nadomak europskog kopna, ispružila se zemlja deva i začina, okupana vrelinom afričkog sunca. Sa jedne strane palme, s druge snježna prostranstva planine Atlas. Svijet u malom uvijek je spreman da razoruža svojom kuhinjom koja je neponovljivi spoj arapskih, andaluzijskih i mediteranskih utjecaja.

Najčešće korištene namirnice:       
limun, masline, cimet, kumin, kurkuma, janjetina, menta

Poznati specijaliteti

KUS-KUS – janjetina, govedina ili piletina spremljena sa povrćem i kus-kus vrstom tjestenine napravljene od pšenice.

HARIRA – juha na bazi rajčice u koju se ponekad dodaje i janjeće, pileće ili goveđe meso.

M’HANNCHA – desert sa bademom, cimetom i narančinim sokom 

Neobični restoran:   
La Maison Arabe –
restoran u okviru istoimenog hotela, uređen u potpunosti u arapskom stilu sa šarenim osvetljenjem i velikim bazenom. U restoranu se nalaze originalni marokanski ćilimi sa orijentalnim elementima i brojni antikviteti koji oslikavaju kulturu ove zemlje.

Da li ste znali?

* Žena koja je pripremila obrok ne jede sa porodicom, već nakon što oni završe.         
* Uz svaki obrok se pije čaj od mente.
* Kruh se jede uz svako jelo i često služi umjesto vilice   
* Dan jednog Marokanca započinje slabim doručkom i završava, jakim, obilnim obrokom.
* Kao znak da je gost sit, nakon jela u tanjuru treba da ostavi dosta hrane, jer će se u suprotnom smatrati da se nije dovoljno najeo.

4. stanica u gastronomskoj avanturi – EKVADOR

Na mestu gdje najduža paralela presjeca Zemlju na dvije polulopte i gdje se ljube Amazona i Ande, smjestila se država Ekvador, spremna da pozdravi sva nadolazeća lica, i počasti ih svojim tropskim tajnama.   

Najčešće korištene namirnice:       
morski plodovi, razne vrste ribe, mahunarke, pirinač, krumpir, kukuruz, manioka, banane

Poznati specijaliteti  

CUY ASADO – pečeno morsko prase servirano sa krumpirom, salatom, kukuruzom i avokadom

CHONTACURO – prženi ili grilani crvi iz stabla palminog drveta, za koje autohtono stanovništvo smatra da su sjajan izvor proteina. Da li biste se usudili da ih probate?

FLAN DE PIÑA – sočna poslastica napravljena od svježeg ananasovog soka, šećera, mlijeka, jaja, vanilije i ruma

Neobičan restoran:  
Cafe Mosaico –
restoran sa najljepšim pogledom na cijeli glavni grad i planine u zaleđu, u kome romantična atmosfera biva pojačana autentičnim zvukom Ekvadora koji stvaraju muzičari na svojim instrumentima. 

Da li ste znali?

* Kuhinja Ekvadora razvila se na drevnim prehrambenim navikama plemena koji su živeli pod okriljem Inka.    
* Veliki utjecaj na kuhinju Ekvadora imala je Španjolska, s obzirom na to da je Ekvador bio njezina kolonija.
* Muškarci i žene tokom jela najčešće sjede na suprotnim stranama stola.   
* Tokom jela pravilo je da se laktovi nikada ne oslanjaju na stol.

5. stanica u gastronomskoj avanturi – Colorado, SAD

Skrenuvši na sjever stigosmo u jednu od Sjedinjenih Američkih Država, toliko posebnu i punu kontrasta da se svaki njen ćošak razlikuje od prethodnog. Kroz netaknuta prirodna prostranstva,  i na svijetu najpoznatiji kanjon Colorada, preko urbanih gradova obraslih neboderima, privela se kraju ova gastronomska avantura u kojoj je kuhinja Colorada zamirisala kao šlag na torti.

Najčešće korištene namirnice:
govedina, janjetina, meso bizona, kukuruz, breskve

Poznati specijaliteti:

ROCKY MOUNTAIN OYSTERS – jelo napravljeno od testisa bika koja se nakon mješanja sa soli, biberom i brašnom dobro proprže i služe kao predjelo.

LOBSTER MACARONI AND CHEESE – jelo napravljeno kao mješavina jastoga, maskarpone sira, tjestenine i putera.

PALISADE PEECH PIE – tradicionalni slatkiš napravljen od breskvi koje se uzgajaju u Coloradu u velikom broju. Ovaj slatkiš pravi se na istoimenom festivalu u čast breskvi.

Neobičan restoran:
The Airplane restaurant
– na prvi pogled ne može se pretpostaviti da je ovo restoran već avion koji je iznenađujuće sletio uz kuće i ulice. Na drugi pogled čarolija postaje još veća, jer je njegova unutrašnjost u potpunosti uređena kao unutrašnjost aviona.

Da li ste znali?

* U Coloradu je veoma popularna pizza čija se kora pravi sa medom, i pri njenom serviranju na stolu se uvijek nalazi i posuda sa medom u koju je dodatno moguće umočiti pizzu.          

* Veoma skupi specijaliteti koji se mogu probati  u Coloradu su dimljena zvečarka i rep aligatora. 

*Kolorado je među prvim regijama u svijetu po veličini teritorija na kojoj su zastupljeni vinogradi.

Od ovoliko priče o hrani ne može da ne krene voda na usta…Koju destinaciju tvoj želudac bira? ?

Napisala: Marija Zeljkovic – Limitless – marijazeljkovic.com