Najbolja hrana diljem svijeta: Booking.com vam donosi najbolja odredišta za uživanje u svjetskim gastronomskim specijalitetima
- Hong Kong, Sao Paulo i Tokio poznate su top destinacije za ljubitelje fine hrane
- Zagreb, Zadar i Split najpopularniji su u Hrvatskoj
Uz tri četvrtine (75%) svjetskih putnika koji tvrde da bi prilikom biranja odredišta za svoje sljedeće putovanje[1] radije odabrali destinacije prepoznatljive po hrani i piću, možemo potvrditi da gastronomska putovanja postaju pravi trend. Užitak otkrivanja i kušanja ukusnih novih jela tijekom putovanja stvorit će predivne nezaboravne uspomene. Booking.com, svjetski lider u povezivanju putnika s velikim izborom nevjerojatnih smještaja, otkriva najbolja svjetska odredišta za hranu prema preporukama Booking.com putnika[2]. Ove gastronomske bisere možete istražiti već tijekom svog sljedećeg putovanja.
Prema podacima koje je Booking.com skupio od 12.781 ispitanika u 13 zemalja u rujnu 2016. Ispitanici su morali imati najmanje 18 godina, morali su putovati barem jednom u 2016. i morali su planirati barem jedno putovanje u 2017. Svi ispitanici moraju biti aktivni u odlučivanju o svom putovanju.
Za izbor 25 najboljih odredišta Booking.com je uzeo u obzir odredišta s najviše preporuka za hranu Booking.com-ovih putnika. Gradovi su morali imati više od 300 preporuka za hranu između 1. siječnja 2016. i 31. prosinca 2016. kako bi mogli ući u izbor.
Najbolja odredišta za ljubitelje hrane: svjetska gastronomska središta
Među više od 118 milijuna recenzija stvarnih putnika na Booking.com-u, hrana se ističe kao velika strast mnogih te predstavlja središnju temu u brojnim recenzijama. Podaci pokazuju da azijski i južnoamerički okusi zauzimaju najbolja mjesta među deset najboljih odredišta za ljubitelje hrane, a zatim slijede Grčka, Australija i Španjolska. Hong Kong sa svojim slavnim dim sumom, Sao Paulo s brazilskim roštiljem i Tokio, čiji su restorani skupili više Michelinovih zvjezdica nego New York i Pariz zajedno, zauzimaju sam vrh popisa.
Top 25 svjetskih gradova koje Booking.com putnici preporučuju zbog hrane | |
1 | Hong Kong, Hong Kong |
2 | Sao Paulo, Brazil |
3 | Tokio, Japan |
4 | Atena, Grčka |
5 | Kuala Lumpur, Malezija |
6 | Melbourne, Australija |
7 | Bangkok, Tajland |
8 | Granada, Španjolska |
9 | Las Vegas, SAD |
10 | Buenos Aires, Argentina |
11 | Singapur, Singapur |
12 | Varšava, Poljska |
13 | Porto, Portugal |
14 | Valencia, Španjolska |
15 | Firenca, Italija |
16 | Milano, Italija |
17 | Sydney, Australija |
18 | Krakow, Poljska |
19 | Istanbul, Turska |
20 | Lisabon, Portugal |
21 | München, Njemačka |
22 | Kopenhagen, Danska |
23 | Sevilla, Španjolska |
24 | Bruxelles, Belgija |
25 | Rim, Italija |
Hrvatska gastronomska tura: lokalni favoriti
Hrvatska je odavno pozicionirana kao jedna od najkvalitetnijih eno-gastro destinacija, a prema putnicima iz Hrvatske na Booking.com-u najbolji hrvatski gradovi za uživanje u hrani su Zagreb, Zadar i Split.
U Zagrebu možete uživati u raznim mesnim specijalitetima, juhama, desertima, ali i u štruklima koji su priznati kao najpoznatiji zagrebački specijalitet od vučenog tijesta punjenog mješavinom domaćeg kravljeg sira, vrhnja i jaja.
Zadar nudi tradicionalna dalmatinska kuhana jela koja se baziraju na svježem povrću i morskim plodovima Jadranskog mora. Prepoznatljivosti pridonosi korištenje raznih mediteranskih začina poput ružmarina, lovorovog lista, komorača, bosiljka ili kadulje, a sve se na kraju zalijeva domaćim maslinovim uljem. Također, putnici moraju probati čuveni paški ovčji sir i posedarski pršut uz domaće crno vino. Nakon divnog jela i slatkih tradicionalnih kolača, u Zadru možete uživati u Maraschino desertnom likeru.
Split je kao gastronomska prijestolnica u Hrvatskoj poznata po svojim konobama. Splitski specijaliteti pravi su primjer dalmatinske kuhinje. Mesna i riblja jela, domaći makaruni i razna rižota s plodovima Jadranskoga mora, dalmatinski pršut, slane srdele, inćuni i sir iz ulja neizbježni su u Splitu. U glavnom gradu Splitsko-dalmatinske županije svakako morate probati i pašticadu s njokima te dalmatinsku kroštulu uz koju savršeno paše slatko desertno vino prošek.
Gastronomski turizam
Booking.com otkriva da bi većina (75%) svjetskih putnika prilikom odabira odredišta za sljedeće putovanje radije putovala u odredište poznato po izvrsnoj hrani i piću. Milenijska generacija najvjerojatnije će kombinirati putovanja i hranu jer 79% putnika između 18 i 34 godine razmišlja o putovanju u odredište koje je poznato po svojoj gastronomskoj ponudi[2].
Prema prošlogodišnjim podacima Booking.com-a jedan od 10 (8%) ispitanika prošle godine putovali su zbog svoje ljubavi prema dobroj hrani, a 7% zbog ljubavi prema odličnom vinu. Kod mlađe populacije jedna od 10 osoba spaja svoju ljubav prema brzoj, uličnoj hrani s putovanjem dok samo 4% putnika između 55 godina kombinira ljubav prema hrani i putovanje.[3]
Pepijn Rijvers, direktor marketinga Booking.com-a, komentira:
“Gastro putovanja su trend koji sve više raste. Putnici sve više planiraju putovanja inspirirana isprobavanjem novih okusa i mirisa autohtone kuhinje lakše i brže upoznaju lokalnu kulturu. Današnji putnici ne žele samo isprobati luksuznu gastronomsku kuhinju već i isprobati i lokalnu uličnu hranu.
Koristeći više od 118 milijuna autentičnih recenzija na stranicama Booking.com-a lako možemo otkriti najbolje lokacije za gastro pustolovine. Gradovi, kvartovi i skriveni restorani izvan mainstream okvira lako se mogu pronaći zahvaljujući recenzijama naših korisnika.”