Nikolina (The slice of life) donosi nam recept o izradi domaće verzije poznatih Mozart kuglica
Sigurno ste čuli za poznate Mozart kuglice. Pred jedno desetak godina, dok su jednodnevni ili vikend odlasci u Austriju (osobito Graz) bili puno popularniji nego danas, obavezno smo se kući vraćali s barem jednom vrećicom ove poznate austrijske delicije.
Mozart kugle tradicionalna su slastica porijeklom iz austrijskog grada Salzburga. Prvi ih je proizveo kuhar Paul Fürst 1890., a ime im je dao u počast skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta.
Mozart kugle sastoje se od kuglica marcipana obloženih nugatom od pistacija. Tijekom izrade, kugla se stavi na drveni štap i umoči u crnu čokoladu. Zatim se suši i stvrdne. Motaju se u aluminijske folije. Godišnje se proizvede oko 1,4 milijuna Mozart kugli.
- 1 bjelanjak (jako svježi)
- 200 g šećera u prahu
- 250 g oljuštenih i mljevenih badema
- ribana korica 1/2 limuna
- malo soka od limuna
ZELENI DIO KUGLI:
- 80 g mljevenih neslanih pistacija
- par kapi ekstrakta mente (radi jače boje)
SREDNJI TAMNI DIO:
- 2 žlice kakaa
BIJELI DIO KUGLI:
- još 50 g mljevenih badema
GLAZURA:
- 200 g tamne čokolade
Postupak:
- Prvo je potrebno pripremiti baznu smjesu tj. marcipan. Pomiješajte oguljene tj. blanširane i dva puta mljevene bademe (kako blanširati bademe možete pogledati u ovom videu), šećer u prahu, koricu limuna i malo soka od limuna. Dodajte lagano razlupani bjelanjak i sve izmiksajte dobro te po potrebi zamijesite rukama da dobijete kompaktnu smjesu. Smjesa ne smije biti previše ljepljiva, ako je, dodajte još malo mljeveniih badema.
- Podijelite smjesu na tri dijela, ali ne skroz podjednaka; najmanji dio treba biti onaj u kojeg ćemo dodavati pistacije i ekstrakt, malo veći onaj dio u koji ćemo dodati kakao, a najveći u onaj dio koji ostaje bijeli.
- U najmanji dio bazne smjese dodajemo pistacije i par kapljica ekstrakta mente. Dobro izmijesimo da se poveže. Pistacio mora biti neslan i sitno samljeven. Meni je uvijek problem naći neslani pistacio, a da nije preskup. Taj problem obično riješavam tako da kupim slani pistacio (koji je puno jeftiniji), maknem mu ljusku te ga kratko prokuham u kipućoj vodi da izgubi slanoću. Isperem ga, te ga potom posušim u pećnici na 180°C oko 10-tak minuta. Tako pripremljen pistacio u pravilu će malo izgubiti jačinu zelene boje, no zato će u ovom slučaju stvar spasiti ekstrakt mente 🙂
- U srednje veliki dio bazne smjese dodati kakao i dobro izmijesimo. U najveći dio stavimo još 50 g mljevenih badema.
- Od najmanjeg, zelenog dijela napraviti rukama male kuglice podjednake veličine. Položiti ih na dasku na papir za pečenje pa staviti u hladnjak na pola sata da očvrsnu da je lakše dalje raditi kuglice. Preostala dva dijela svaki zasebno razvaljati između dva komada prozirne folije, da budu prilično tanki, oko 3-5 mm debljine. Ostavite ih tako između folija da se ne posuše, dok ne dođe vrijeme za njihovo korištenje. Od njih ćete rezati kvaratiće kojima ćete dalje oblagati kuglice.
- Zelene kuglice izvaditi iz hladnjaka pa ih prvo omotati tamnim kvadratićem, i kružnim pokretima rotirati između dlanova da dobijete zaglađenu kuglicu. Ponavaljati dok ne obložite sve zelene kuglice. Bilo bi poželjno staviti ih sad malo u zamrzivač da se stisnu jače i da je lakše dalje raditi s njima.
- Oko dijela s kakaom sad omotati bijeli dio (dio u koji smo dodali još mljevenih badema). Sve ih dobro izvaljati među rukama da se dobiju lijepe loptice, pa opet staviti u hladnjak na par sati.
- Tamnu ili čokoladu za kuhanje nasjeckati i otopiti na pari, te u nju umakati kuglice. Kako bi si pomogli, kuglice možete nabosti na štapić pa ih tako umakati u čokoladu, ili ih možete staviti između dvije vilice i tako umakati. Pustite da se višak čokolade ocijedi, pa kuglice stavljajte na dasku obloženu papirom za pečenje. Ostavite ih da se stisnu, a po želji ih možete još prošarati otopljenom čokoladom 🙂
- Uživajte u ohlađenim kuglicama i dašku Austrije u Vašem domu 🙂
©Kolač i fotografije su rađene u suradnji s Gospodarskim listom, za kuharicu “Kolači-čarolija užitaka 2“. Autorica recepta je gospođa Mirela Hontić.