Putujemo svijetom, isprobavamo razne lokalne specijalitete, a mnoge delicije kriju se u domaćem kraju. Ovaj put smo odlučili odvesti vas u naše malo Međimurje i upoznati vas sa jednom i jedinom – Međimurskom gibanicom.
Međimurska gibanica slatko je jelo tradicionalne međimurske kuhinje. Često je uspoređuju sa Prekmurskom gibanicom, što je meni potpuno logično pošto su to dva bliska kraja između kojih je netko jednom povukao crtu, al opet se od nje razlikuje u vrsti tijesta i broju nadjeva.
Osim Međimurske gibanice, naše malo Međimurje poznato je i po ostalim kulinarskim delicijama, dobrom vinu i prekrasnom krajoliku. Kako bi se u sve to uvjerili morat će te navratiti u taj kraj omeđen Murom i Dravom, a do tada isprobajte Međimursku gibanicu i neka vam je u slast.
Sastojci:
- lisnato tijesto (možete koristiti i listove za savijaču)
- 100g maka
- 100g oraha
- 250g svježeg kravljeg sira
- 500g jabuka
- 2 dcl mlijeka
- šećer
- 2 jaja
- cimet
- rum
- kiselo vrhnje
Priprema:
Nadjev 1 – mak
Mljeveni mak promiješati u 1 dcl vrućeg mlijeka.
Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice) i malo ruma.
Sve dobro promiješati.
Nadjev 2 – orasi
Mljevene orahe promiješati u 1 dcl vrućeg mlijeka.
Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice).
Sve dobro promiješati.
Nadjev 3 – sir
U svježi kravlji sir dodati jedno jaje.
Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice).
Sve dobro promiješati.
Nadjev 4 – jabuke
Jabuke (4-5 većih) oguliti i naribati.
Prema potrebi dodati šećer (cca 2 žlice) i cimet.
Možete dodati i grožđice.
- lisnato tijesto razrezati u 5 komada, svaki posebno razvaljati
- složiti u tepsiju slijedećim redom: tijesto – mak – tijesto – orasi – tijesto – sir – tijesto – jabuke – tijesto
- probodite na nekoliko mjesta sa vilicom
- promiješajte kisleno vrhnje i jedno jaje te zalijte gibanicu
- peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC dok ne dobije zlatno žutu boju (cca 30min)