Kakv okus ima Kraljevska kobra i kakav je običaj pripreme u Vijetnamu, pročitajte u nastavku….
Iako smo prilikom putovanja u Vijetnam bili vrlo hrabri i odlučni da ćemo probati zmiju na ovakav način, ta hrabrost je na licu mjesta ubrzo splasnula. 🙂
Običaj pripremanja zmije je sljedeći. Kada si odabereš živu zmiju koju hoćeš ti je platiš i dobiješ je cijelu, ništa se ne baca. Prvo ćete dobiti svježe iscijeđenu krv koju morate popiti, to vam je ajmo reći aperativ. Zatim slijedi srce koje stavljaju u neku rakiju, koju također morate popiti zajedno sa srcem koje još pulsira i to, navodno, osjetite u sebi. Kao predjelo poslužit će vam pečenu zmijsku kožu, a zatim idu sljedovi ostatka zmije pripremljeni na razne načine.
Pogledajte video kako to izgleda:
Kako smo ipak željeli probati zmiju, odlučili smo se za gotovo jelo u lokalnom restaču. Objašnjavamo gazdi da želimo probati zmiju, ali da je ne želimo vidjeti živu i da ne želimo vidjeti kako je ubijaju, niti želim krvi, niti srce. Uskoro dobivamo tanjur pun komadića kobrinog mesa, iako narezani i iako izmiješani s povrćem, ne možeš ne primijetiti da je to zmija.
Jelo je bilo toliko ljuto i začinjeno da zmija uopće nije nikakav problem, osim što se moraš boriti sa njom i žvakati je i žvakati jer je meso dosta žilavo.
Najpoznatije mjesto u Vijetnamu gdje možete probati zmiju je naselje Le Mat nedaleko od Hanoi-a čiji su stanovnici poznati po uzgoju zmija.