Irska – zemlja livada i pašnjaka, Kelta i srednjovjekovnih dvoraca, zemlja pive i Guinnessa. Pa spremimo nešto slatko i sa pivom.
O Guinnessu i njihovoj pivovari u Dublinu smo već pisali pa brzo klik na link kako bi saznali kako je nastao Guinness i kakve veze ima sa knjigom rekorda. A Guinness torta je desert koji se redovito nalazi na našem stolu, jednostavno za napraviti, a prefino. Nećemo puno filozofirati, mislim da je sve jasno. Irska, piva, Guinness i onda to sve skombinirati u nešto slatko, pa ajmo odmah na recept.
Sastojci:
- 250g maslaca
- 250ml piva Guinness
- 75g kakaa
- 350g šećera
- 2 jaja
- 150ml kiselog vrhnja
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 275g brašna
- 2 žličice sode bikarbone
- 300g sirnog namaza (ABC, Philadelphia)
- 100g šećera u prahu
- 150ml vrhnja za šlag
Priprema:
- Zagrijati i promiješati maslac, pivo, kakao i šećer dok se sve se ne otopi i sjedini. Ostavite da se malo ohladi.
- U drugoj posudi promiješati jaja, vrhnje i vaniliju te dodati u mješavinu od pive.
- Promješati brašno i soda bikarbonu te postepno dodavati u prethodnu mješavinu.
- Uliti u okrugli kalup te peći oko sat vremena u pečnici koju ste prethodno zagrijali na 180°C.
- Provjerite čačkalicom da li je biskvit pečen.
- Biskvit bi trebao ispasti taman, da podsjeća na taman Guinness, stoga ne brinite, nije izgorio.
- Za kremu promješajte sirni namaz, pa vrhnje za šlag, spojiti i još malo promiješati. Šećer u prahu dodajte prema želji.
- Kremu “nabacajte” na biskvit da bi izgledala kao pjena od pive. Možete ukrasiti komadićima čokolade.
- Tortu isprobajte uz čašu Guinness piva. Sva sreća pa se u dućanu Guinness prodaje u ambalaži od 330ml, a za kolač vam je potrebno 250ml 😉
Dobar tek i pivili!