Fried noodles – wok na sto načina (Azija)


Recept za jednostavno i fino azijsko jelo.

Fried noodles ili u prijevodu prženi rezanci su uobičajeno jelo u Aziji, posebice jugoistočnom djelu. Postoje različiti načini pripremanja i s različitim sastojcima pa se po zemljama razlikuju npr. Chow mein u Kini, Mie goreng u Indoneziji, Pad thai u Tajlandu, Yakisoba u Japanu itd.

Probali smo ih u različitim zemljama i odlični su nam pa ih često pripremamo i kod kuće. Evo naše verzije koju možete prilagoditi svom ukusu. Sastojke nije problem pronaći u većim supermarketima. Dobar tek!

Sastojci:

  • rezanci – kineski, rižini, udon…
  • piletina ili plodovi mora – može i bez mesa
  • umak – oyster, soya, sweet chili, teriyaki…
  • klice mungo graha
  • bambus
  • povrće: luk, paprika, mrkva, kupus, gljive, kukuruz…
  • začini: sol, češnjak, čili…
  • kikiriki

Priprema:

  1. Rezance skuhajte prema uputi na pakiranju.
  2. Dok se rezanci kuhaju pripremite povrće – mrkvu, papriku i luk narežite na trakice.
  3. Meso narežite na sitne komadiće i popržite na ulju. Možete odmah dodati i gljive. Kad je gotovo stavite sa strane. 
  4. Uzmite wok tavu, stavite ulje i dobro ga zagrijte (ulje od suncokreta ili kikirikija).
  5. Prvo stavite mrkvu, papriku i luk te dobro pržite, klice i bambus, zatim dodajte meso s gljivama i rezance te zalijte umakom. Mi volimo Oyster umak, isprobajte različite kombinacije pa odaberite koji vam se najviše sviđa. Isto tako eksperimentirajte sa začinima, samo pazite jer umaci već daju specifične okuse.
  6. Pržite par minuta na visokoj temperaturi i nekoliko puta promiješajte sastojke. 
  7. Pred kraj dodajte kukuruz, kvinoju (napuhanu). Nemojte natrpati tavu sastojcima, radije pržite u više navrata.
  8. Prilikom posluživanja jelo možete posuti kikirikijem (cijelim ili ga možete smrviti)