Omiljeno jelo malih Iraca, ali i onih nešto starijih koji ih obožavaju gricnuti u lokalnim pubovima uz pintu pive, ove riblje pogačice su izvrstan i nešto drugačiji zalogaj od onih na koje smo mi navikli. by Iva Novosel – njamanjamaposvijetu.hr
Jednostavno se pripremaju, a zgodno ih je napraviti za laganu večeru, ostane li vam za ručak nešto pire-krumpira.
Irci ih tradicionalno pripremaju s kombinacijom lososa i bijele ribe, toga im barem ne nedostaje na Otoku. I naravno, uz njih ponekad poslužuju pržene krumpiriće pa još i grašak ili zapečeni grah (napomena: moram jednom istražiti odakle tolika fascinacija grahom i graškom kod Britanaca i Iraca), no za neku laganu večeru i same riblje pogačice, uz pivu za velike i limunadu za male, bit će izvrstan i hranjiv obrok.
Irske riblje pogačice
- 450 gr brašnastih krumpira
- 450 gr ribe (fileti bakalara, lososa, neke druge bijele ribe ili kombinacija svježe i dimljene ribe)
- 2 žlice sjeckanog estragona
- 1 žlica sjeckanog kopra
- Naribana korica 1 limuna
- 2 žlice milerama
- Sol, papar
- Brašno
- Jaje
- Krušne mrvice
- Ulje
Krumpir oguliti, narezati na kockice i skuhati u posoljenoj vodi. Kada je skuhan izgnječiti ga kao za pire, dok ne bude kremast.
U plitku tavu staviti filete ribe, uliti vode toliko da pokrije ribu i zakuhati pa zatim smanjiti vatru, pokriti ribu i pustiti 5 min da se riba skuha. Izvaditi i ocijediti na papirnatom ručniku.
Kada se riba malo ohladi, izlomiti ju u komade, ne presitne. Komade ribe dodati u krumpir zajedno sa mileramom, začinima i naribanom koricom limuna, posoliti i popapriti. Izmiješati i formirati pogačice.
Uvaljati svaku u brašno, jaje i na kraju u krušne mrvice.
U tavi zagrijati ulje pa tortice peći sa svake strane dok ne poprime zlatnu boju.
Ocijediti ih na papirnatom ručniku da se upije masnoća.
Poslužiti uz potočnicu i malo limuna.
Ovo je jelo jako popularno u irskim pubovima, posebno onima uz obalu. Savršen su zalogaj uz neku laganu pivu, po mogućnosti irsku.