Dolazi Kineska nova godina


Ako živite u Kini onda znate da je najdivnije doba u godini upravo sad. Cijela Kina od danas je na kolektivnom godišnjem, kreče vrijeme gozbe, druženja s obitelji i prijateljima, vrijeme crvenih kuverti, vrijeme vatrometa, Gala TV show programa, vrijeme radosti …

Napisala: Antonija Putić

Foto: Zhu Jia

Sve navedeno duboko je utkano u tradiciju Kine čija stroga pravila nalažu cijeli niz radnji koje treba izvesti prije dolaska Kineske nove godine, za vrijeme trajanja proslave i nakon. Tko se ogluši ili naprosto zaboravi napraviti ono što tradicija nalaže – neće imati sreće cijelu iduću godinu. A to nikako nije dobro.

Kinu ovih dana potresaju vijesti o novom korona virus (2019-nCoV) koji se širi zemljom, a navodno najgore tek dolazi. Razloga za zabrinutost ima, a svi svjetski epidemiolozi napominju kako do tako brzog širenja virusa dolazi zbog velikog broja ljudi koji žive na malom prostoru sa životinjama. Centar opasnog virusa je mjesto Wuhan, jedan od najvećih kineskih gradova i glavni grad pokrajine Hubei. Wuhan je metropolitansko područje koje se sastoji od 3 ujedinjena grada, a danas broji više od 11 milijuna stanovnika. To je jedan od najznačajnijih centara srednje Kine i najveća luka na rijeci Jangce. Posebne mjere opreza, kao i razne provjere moraju proći svi putnici koji ovih dana odlaze iz grada jer se opasan virus proširio već i na susjedne zemlje. Vjeruje se da je izvor zaraze veleprodajna tržnica morskih i živih životinja Huanan Seafood Wholesale Market koja je zatvorena 1. siječnja ove godine. Upravo zbog Vlada stalno izdaje upozorenja ljudima da paze na kvalitetu hrane koju će konzumirati ovih dana. Dodatan problem u borbi s virusom predstavlja I masovna emigracija ljudi koji ovih dana kreću svojim kućama ili na putovanja izvan Kine.

Prema podacima putničkih agencija, ovih će blagdana gotovo 10 milijuna Kineza otputovati izvan Kine. Najpopularnije destinacije (prije požara) su Australija i Novi Zeland. Popularna su i putovanja u zemlje Indokine – Tajland, Laos, Vijetnam, Kambodža, Malezija, Singapur. Kinezi rado putuju i u Južnu Koreju i Japan. U Europi će naviše Kineza posjetiti Italiju, Britaniju, Španjolsku, Francusku, Hrvatska nije na listi najtraženijih zemalja. Popularan je i odlazak u Rusiju i Ujedinjene Arapske Emirate – navodi izvještaj najpopularnije kineske platforme za putovanja Trip.com. Gdje god da Kinezi krenu – s njima će stići I viroza, pa strah od globalne epidemije nije baš u potpunosti neopravdan. Za sve vas koji planirate u Kinu – svakako ponesite maske, redovito perite ruke i pazite što jedete. A ovo zadnje uistinu nije baš lako primijeniti u praksi jer se ovih dana u Kini jede apsolutno sve od reda.

Nema blagdanskog stola bez ribe. Na kineskom “riba” (鱼 Yú / yoo /) zvuči kao “višak” i simbolizira upravo to – višak, da vam u godini ostane svega i previse. Riba je tradicionalno kinesko novogodišnje jelo jer Kinezi uvijek vole imati višak, oslikava se to i na tanjuru na kojem nakon ručka treba ostati i viška hrane, pogotovo ribe. Riba na pari jedan je od najpoznatijih kineskih novogodišnjih recepata. U nekim krajevima Kine vjeruju da se glava i rep ribe ne bi trebali jesti do početka godine, što izražava nadu da će godina započeti i završiti viškom.

Popularne proljetne rolice (春卷 ǎ Chūnjuǎn / chwnn-jwen /) ime su dobile po tome što se tradicionalno jedu tijekom proljetnoga festivala, kako se još naziva kineske novogodišnja proslava. Mnogi kažu za ovo jelo da je jednako popularno i izvan Kine, kao i u Kini. Bezbroj je varijanti proljetnih rolica, ovisno o regiji iz koje dolaze. Dvije su osnovne vrste: sirove i one pržene. Sirove rolice u pravilu su veće te se pune sirovim ili ranije kuhanim povrćem, mesom i ribom, dok pržene mogu biti od mesnih, ribljih ili potpuno povrtnih nadjeva, a postoje i slatke varijante.

Kineski jezik obiluje nazivima za jela koja u našem jeziku definitivno nemaju ujednačen I točan prijevod. To se odnosi na jelo Jiaozi 餃子 koje se negdje naziva – valjušci, ravioli, knedle, negdje kineski dumplingsi. Sve ujedinjeno opisuje jelo od od tankog tijesta i miješanog nadjeva s mesom i povrćem. Povijest ovog jela seže daleko u prošlost, 2000 godina nazad kad ga je osmislio ljekar Zhang Conjin. Priča kaže kako se on našao na putu kući. Bila ja velika zima, puhao je hladan vjetar i mnogi ljudi koje je putem sretao su bili izgladnjeli, promrzli. U gradskom naselju Zhang Conjinu je otvorio ordinaciju da bi primio bolesne na liječenje. Za svoje pacijente je skuhao čaj od ljekovitog bilja i zatim sitno isjekao ovčetinu i izvjesno ljekovito bilje kao nadjev, pa ga zamotao u tanko tijesto u obliku uha, kuhao i dijelio ih bolesnima. Navodno su upravo to bili prvi dumplingsi s mesom u Kini. Ljudi su i sami počeli pripremati dumplingse s ljekovitim biljem, a i danas se vjeruje da vas dobar dumpling može izliječiti. Dumplings sa svinjetinom pomaže fizički slabima i podmazuju njihov organizam. Dumplings s junetinom pomaže probavu i vezivna tkivima. Dumplings koji je punjen ovčetinom pomaže. Posebno su cijenjeni dumpling s piletinom, koja pomaže funkcioniranje unutrašnjih organa i jača čovjekov organizam. Ovisno o punjenu – dumplingsi pomažu cijelom nizu bolesti, navodno i kod impotencije.

Stolovi se prigodno dekoriraju voćem, a gdje god dođete obavezno očekujte mandarine, naranče i pomelo. Oni su odabrani jer su posebno okrugli i “zlatni”, te simboliziraju puninu i bogatstvo. Kao i kod drugih namirnica, tako je i ovdje bitan zvuk, tj ime koje proizvodi sretan zvuk prilikom izgovora. Kineski su naranča i mandarinu 橙 (chéng / chnng /), što zvuči jednako kao i kineski izraz za “uspjeh” (成). Jedan od načina pisanja mandarine (/ jú / jyoo /) sadržava kineski znak za sreću (í jí / jee /). Zato treba jesti ovo voće. Smatra se i da jedenje voća pomelo donosi kontinuirani prosperitet. Što više jedete, to će više bogatstva donijeti vama i vašoj obitelji.

Kineski rezanci, popularne nudle dio su mnogih jela. Za vrijeme blagdana jesu se posebno dugački rezanci/nudli koji simboliziraju dugovječnosti (面 面 Chángshòu Miàn / chung-show myen /). Jedu se i u posebnim prilikama kao što su proslave rođendana.

Novogodišnjem menu nezamisliv je bez riže. Ona ovih dana dolazi u obliku popularnog jela Nian Gao.  Za mnoga jela ne postoji točan prijevod na naš jezik i teško je točno objasniti što je što i od čega je i kako pripremljeno. Prijevodi na engleski jezik često su nezgrapni i teško razumljivi, nisu u pravom odnos s jelom koje se u Kini pripravlja. Najbolji primjer za to je Nian Gao − 年糕. Postoji nekoliko verzija imena na engleskom – sva se vrte oko novogodišnje torte ili kolača, a na hrvatskom nema uopće prijevoda. Samo jelo originalno izgleda kao kobasica od riže. I dok možda izgleda kao kobasica, Nian Gao (Niangao) je zapravo tradicionalni novogodišnji kolač. Bez obzira na to kako ga zvali, neophodno je da se tijekom blagdana nalazi na svim stolovima. Izgovor riječi Nian Gao zvuči kao “viša-veća-bolja godina”. Nian Gao se prvo koristio kao žrtvena hrana u ritualnim svečanostima, a početak pripreme kolača kakvog poznajemo danas stariji je od 1000 godina. Danas je jede tijekom cijele godine, ali obavezno u ove blagdanske dane. Uz Nian Gao vežu se i mnogobrojne legende, a samo ime navodno nosi po zmaju Nianu koji je jednom godišnje, uvijek oko Nove godine, dolazio u sela i plašio sve ljude. Zmaj Nian se boji crvene boje i buke. Od tu povezanost s vatrometom I crvenom bojom koja je obavezna svuda – od dekoracija do odjeće.

Mnogi će Kinezi u proslavu uvrstiti i glavni televizijski događaj u sezoni, Gala show u kojem sudjeluju najveće zvijezde Kine. Gala show je ove godine u 37. izdanju. Prvi put je pokrenut 1983 i postao je jedan od najgledanijih programa na svijetu. Naravno, većina gledatelja dolazi upravo iz Kine. Prošle godine je Gala show postavio novi rekord po broju gledatelja s 1,17 milijardom ljudi koji su ga pratili u zemlji i inozemstvu. Gala show traje nekoliko sati, sadrži glazbu, ples, magiju, predstavljanje manjina, humoristične skečeve,  akrobaciju, dio posvećen predsjedniku Kine. Za razliku od prethodnih godina – ove će godine program po prvi put imati i pop kulturu. Ove godine Gala show će se uživo prenositi u preko 170 zemalja, a izuzev kineskih zvijezda, u showu nastupaju i umjetnici iz cijelog svijeta. Naše prilog su prijašnjih godina dali Maksim Mrvica i 2 cellos. Uz zabavni dio, show donosi I pregled godine na odlasku, priče o dostignućima Kine u svim sektorima – od ekologije do ekonomije. Starije generacije će upravo uz Gala show dočekati godinu štakora. Iako možda ne zvuči obećavajuće, godina štakora zapravo je dobra godina.

Proljetni festival, kako se još naziva Kineska nova godina, uvijek pada na neki drugi datum. Ove godine stara godina je 24. Siječnja, a prvi dan u novoj godini štakora je 25.siječnja. Točan datum određuje se prema lunarnom kalendaru koji su Kinezi napravili za vrijeme dinastije Shang u 14. stoljeću prije Krista. Taj je kalendar izrađen po lunarnom ciklusu koji ima 12 mjeseci. Svake druge ili treće godine ima i 13. mjesec. Godina ima između 353 i 355 dana, a prijestupna 383 i 385 dana. Ovisno o danima I mjesecima u godini, ovisi i kad pada točan datum za novu godinu.

Nova godina označava dolazak novoga ciklusa u životu ljudi i prirode, prilika je to da se sve loše ostavi u godini na izmaku. Kineskom novom godinom ujedno se obilježava kraj zime i dolazak proljeća, iako će u mnogim krajevima Kine proljeće zapravo stići tek koji mjesec kasnije.

Svaka godina nosi naziv po jednoj od dvanaest životinja. Prema legendi, redoslijed životinja se temelji na mitu u kojem je Buda na Novu godinu pozvao sve životinje u goste. Nisu se sve životinje odazvale. U goste mu je stiglo samo 12 životinja pa je, kako bi im zahvalio, naredio da svaka sljedeća godina od toga dana nosi ime gostujuće životinje. Prema legendi prvi je stigao štakor pa i danas novi ciklus od dvanaest godina počinje upravo s njim. Redoslijed ide prema rasporedu dolaska životinja na druženje kod Bude − štakor, bik, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, pijetao, pas i svinja.

Druga legenda kaže da su se životinje borile za prvenstvo u ciklusu godina te da se zbog toga organiziralo natjecanje u prelasku preko rijeke. Redoslijed kojim su životinje prešle rijeku odredio je i redoslijed u horoskopu. Tu su bile i životinje koje nisu prešle rijeku, a jedna od njih je i mačka koja se navodno bojala vode. Navodno je štakor predložio da se on i mačka popnu biku na leđa − bik će njih prenijeti preko vode, a oni će njega navoditi putem jer je bik slabije vidio. Krenuli su tako preko vode, no potom je štakor gurnuo mačku u vodu, a kada su došli do obale, odskočio je s leđa bika i na cilj stigao prvi. Drugi znak u horoskopu je uistinu bik, a za njim redom idu svi ostali. Mačka je navodno stigla prekasno da bi uopće ušla na listu te se zbog toga zavjetovala na vječno neprijateljstvo sa štakorom.

S obzirom na to da štakor nije naročito lijepa životinja na dekoracijama diljem Kine ovih dana se uglavnom nalaz miš, i to Jerry iz popularnog Tom i Jerry crtića. Jednako je zastupljen i Mickey Mouse, kao I partnerica mu Minnie Mouse. Sve što zamisliti možete – ovih dana je u Kini preplavio miš – od šalica u popularnom Starbucksu, do odjeće, dekoracija. Budući da je štakor prvi znak u kineskoj astrologiji astrolozi navode kako je ovo idealan trenutak za nove početke na apsolutno svim poljima – od ljubavi do karijere. U kineskoj kulturi štakori su smatrani znakom bogatstva.  i viška. Poznato je da se štakori brzo razmnožavaju, zato se mnogi bračni parovi nadaju bebama u godini štakora koja bi trebala biti vrlo plodna. Znak štakora smatra se dobrim znakom u kineskoj astrologiji, a ljude štakore odlikuju dobre karakterne osobine poput brze prilagodljivosti i pameti.

U godini štakora rođeni su George Washington, John F. Kennedy, Wolfgang Mozart, William Shakespeare, Prince Harry, Prince Charles.

Bez obzira vjerujete li u kineski horoskop ili ne, planirate li slaviti nadolazeću Kinesku novu godinu ili ne – sve najbolje u godini štakora svima. Živjeli!

___________________________________________________________________________________________________________________________________

Producentica i umjetnica Antonija Putić živi u Kini. Očarana dalekoistočnom kulturom i načinom življenja, piše o svojim doživljajima i neobičnim mjestima koja je posjetila, okusima koje je isprobala i receptima koje je na Dalekom istoku prikupila te pripremila. Završetkom Akademije dramske umjetnosti te studija komunikologije u Zagrebu krenula je na putovanja − zbog posla, znatiželje, umjetničkog duha. Proputovala je, kako sama ističe, više zemalja nego što je planirala, a sada o njima rado piše i govori. Uz objave u tiskanim izdanjima ili pak portalima, Antonija vodi svoju Facebook stranicu Antonija Putic na kojoj možete saznati mnogobrojne zanimljivosti o nepojmljivom životu Kine, njihovim običajima, ali i znamenitostima.